• Home
  • Новини
  • Средствата по втория транш – над 300 млн. лв., за т.нар. „украинска помощ“ за земеделските производители ще бъдат осигурени
15.08.2024

Средствата по втория транш – над 300 млн. лв., за т.нар. „украинска помощ“ за земеделските производители ще бъдат осигурени

By praadmin 0 87 Views

Средствата по втория транш за т.нар. „украинска помощ“ за земеделските производители ще бъдат осигурени. Това е станало ясно на среща на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и представители на браншови организации, съобщи пресслужбата на земеделското министерство. Министър Тахов е заявил, че ДФЗ е в пълна готовност за изплащането на помощта. Той е припомнил, че средствата се осигуряват през националния бюджет и те са били заложени за 2022 и 2023г.
„Разликата за настоящата година е, че парите не бяха бюджетирани. След проведена среща и подписан меморандум на 12 февруари 2024 г. с предишния състав на МС бе обещано средствата по втория транш да бъдат изплатени до 30 септември 2024 г., въпреки че такива налични в бюджета няма“ е казал Георги Тахов и е припомнил и как са осигурени парите по предходния транш.
Министърът на земеделието е посочил, че по втория транш трябва да бъдат разпределени над 300 млн. лв. на над 53 хил. фермери. От своя страна финансовият министър Людмила Петкова е заявила, че браншът има сключено споразумение и то ще бъде изпълнено. „Ще направим всичко възможно да не се стига до актуализация на бюджета. Спазваме сроковете, за да изплатим помощта до 30 септември“, е кометрирала още тя.
Министерство на земеделието и храните е изготвило проект на Постановление на МС за разпределение на парите. „С вицепремиера Петкова уточняваме номинала, който ще ни е необходим на база на вече достигнати прагове от първо плащане. Максималният интензитет за тази помощ е 280 хил. евро”, е заявил Георги Тахов.
Той е разяснил, че указанията по процедурата са готови и ще бъдат утвърдени на УС на ДФЗ , след като се приеме Постановлението от МС и страната ни получи одобрение на двете нотификации от ЕК. „Този път няма да се налага прием, а ще има само изменение в бюджета за условностите. След като УС на ДФЗ утвърди указанията ще пристъпим към организация за изплащане на сумата“, е допълнил още той.

(ПЗ)