• Home
  • Растителна защита
  • торове
  • семена
  • Царевичните хибриди DEKALB®: DKC4109 и DKC4098 – въпреки екстремните температури и суша, са нормално опрашени и с добре озърнени кочани в полета на Югозападна България
27.08.2024

Царевичните хибриди DEKALB®: DKC4109 и DKC4098 – въпреки екстремните температури и суша, са нормално опрашени и с добре озърнени кочани в полета на Югозападна България

By praadmin 0 74 Views

В настоящия репортаж проследяваме състоянието на посеви от царевица – хибриди с марката DEKALB® от Байер към 15 август 2024 г., в землищата на две стопанства: фирма АГРО БУЛ – 2012 ЕООД – гр. Брезник, област Перник и фирма АГРОБУРЕЛ ЕООД, гр. Драгоман, Софийска област. Ето какво споделиха за сп. „Практично земеделие“ земеделски производители и експерти от тези стопанства:
Владислав Захариев, земеделски производител – фирма АГРО БУЛ – 2012 ЕООД – гр. Брезник, област Перник:
-На това поле показваме посев от царевичния хибрид DKC4109 от Байер. Отглеждаме този хибрид (DEKALB®) вече четвърта или пета година. Спираме се на него, защото е подходящ за по-ранна сеитба при сравнително по-ниски температури на въздуха и почвата. Характерно негово качество е, че е устойчив на високи температурни амплитуди (дневни – нощни), които са обичайни за нашия регион. Другото, с което отличава, е стабилният добив – висок за условията на района.
Въпреки голямата суша през тази година (последният дъжд беше на 26 юли, 4 л на кв. м) царевицата е добре опрашена и засега очакванията ни са за добър добив.
Много важно качество на DKC4109, е че отдава много бързо влагата, което го прави лесен за прибиране в кратки агрономически срокове. Това е изключително предимство за нашия регион, където зимата идва по-рано. Царевицата в нашето стопанство се отглежда по цялостната технология на Байер. Комбинацията на семената плюс растителна защита с продуктите на фирмата – при нас дава отличен резултат.
Емил Иликьов, ръководител „Земеделие“ във фирма АГРОБУРЕЛ ЕООД, гр. Драгоман, Софийска област:
-Намираме се в царевичен посев на поле в землището на с. Табан, община Драгоман, засято с хибрида DKC4098 (ФАО 300) на DEKALB® от Байер. Растителната защита също е изведена с продукти от Байер – запечатка 40 мл/дка с хербицида Мерлин® Флекс. Хибридът DKC4098 е основен за нашите полета. С него са засети 80% от площите в стопанството. В последните години се доказа като стабилен хибрид. Издържа на сеитба в студена почва без стрес, което ни позволява да го засяваме дори и по-рано. В дъждовни години се представя много добре при интензивно отглеждане. Тази година, въпреки незапомнената суша тук, в района на Драгоман, където не е имало дъжд със стопанско значение от дълго време – виждате царевични растения почти 3 метра високи, кочаните – за тези условия – много добре озърнени. Надяваме се, и на много добър среден добив от декар.
Както вече казах, растителната защита в царевичния посев е изведена изцяло с продукта Мерлин® Флекс от Байер – запечатка 40 мл/дка. Тук се вижда идеално опазена и чиста от плевели култура. Ако се наложи, използваме и други хербициди от Байер при царевица: Капрено®, Монсунус® Актив, Лаудис® в по-късни фази, в зависимост от плевелния спектър.
Семената от хибридите царевица DEKALB® са сигурно защитени с Acceleron® Elite, кълняемостта е максимално висока, може да се каже 100%. Една от причините също да се спрем на този хибрид е бързото отдаване на влагата в сравнение с други.

По темата работи: Яна Брезовска
Б. р. – Тази публикация е част от репортаж на сп. „Практично земеделие“, който ще бъде публикуван в бр. 9/септември 2024 г. на списанието. Изданието ще бъде на вестникарския пазар на 05.-09-2024 г.