• Home
  • Новини
  • БАБХ казва, че продуктите на прах за вдишване, предлагани от сайтове, могат да заблудят потребителите
28.08.2024

БАБХ казва, че продуктите на прах за вдишване, предлагани от сайтове, могат да заблудят потребителите

By praadmin 0 43 Views

На редакционната поща получихме позиция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която публикуваме без намеса. Ето пълният текст:

-Във връзка с медийни запитвания относно продукти, които се представят като „алтернатива на енергийни напитки“ и се приемат чрез вдишване през носа, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изразява следното становище:

Продуктите „Sniff Bull Energy Dust” и „Wildkraut energy sniff”, предлагани чрез онлайн платформите energysniff.bg и sniffbull.bg не могат да бъдат класифицирани като храни по смисъла на законодателството в областта на храните, тъй като се приемат чрез вдишване и не попадат в храносмилателната система.

Информацията, представена на тези сайтове, съдържа твърдения, които могат да въведат потребителите в заблуждение относно това, че продуктите притежават свойства на храна, хранителна добавка или енергийна напитка (напр. „без захар“, „веган“, „природни съставки“ и др.).

Съгласно Закона за храните, търговските обекти и сайтовете, които предлагат храни, са задължени да бъдат регистрирани в съответните регистри на БАБХ. Посочените онлайн платформи не са регистрирани в базата данни на Агенцията.

Относно ефекта и начина на резорбция на въпросните продукти, експерти от Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазването и Комисията за защита на потребителите (КЗП), работят съвместно за оценка на общата безопасност и допустимостта им на пазара.“