• Home
  • Новини
  • Испанците са купували повече слънчогледово олио вместо зехтин през първата половина на 2024 година
28.08.2024

Испанците са купували повече слънчогледово олио вместо зехтин през първата половина на 2024 година

By praadmin 0 48 Views

През първата половина на тази година испанците са купили 179 милиона литра слънчогледово олио в сравнение със 107 милиона литра зехтин, посочва най-голямата Асоциацията за бутилиране на зехтин в Испания Anierac. Това съобщение на асоциацията е публикувано от https://www.euronews.com, като от публикацията става ясно че основната причина е високата цена на зехтина, която непрекъснато расте, въпреки пълното премахване на данъка върху добавената стойност върху продукта в Испания от 1 юли. Слънчогледовото олио изненадващо се превърна в най-популярния избор в страната, въпреки че зехтинът е една от основите на средиземноморската диета, пише изданието.
Миналата година зехтинът все още е бил доминиращата подправка в Испания, представляваща 62% от продажбите по обем, докато слънчогледовото олио тогава е с дял по-малък от 34%. Страната е най-голямата производителка на зехтин в света. Но поради зачестилите големи суши, производството на зехтин е много затруднено, като за тази година се очаква то да спадне с 50%.
Испанските производители на зехтин са на мнение, че големите супермаркети постигат огромни печалби за сметка на потребителите, като правят марж от 59% над първоначалната цена, съобщава още euronews.com.
Освен че създава перфектна почва за фалшиви продукти, недостигът на зехтин вдига цените нагоре. Испанските фермери също казват, че супермаркетите се възползват от ситуацията, за да увеличат печалбите си за сметка на потребителите. „Първоначалната цена на нашите продукти се е увеличила само с 3%“, казва Карлес Перис Рамос, генерален секретар на асоциацията на фермерите La Unió. „И въпреки това потребителите плащат 59% повече, когато купуват в големите супермаркети“ посочва браншовикът.
(ПЗ)

Снимка: pixabay