• Home
  • Новини
  • Повече от 100 тона мъртва риба в централното гръцко пристанище Волос – властите обвиняват за масовата смърт екстремните климатични колебания
30.08.2024

Повече от 100 тона мъртва риба в централното гръцко пристанище Волос – властите обвиняват за масовата смърт екстремните климатични колебания

By praadmin 0 66 Views

Повече от 100 тона мъртва риба е отнесена в централното гръцко пристанище Волос. Властите обвинияват за масовата смърт на рибната популация екстремните климатични колебания, съобщава https://www.euronews.com

Мъртвите сладководни риби са изпълнили както залива, така и близките реки, след като бяха изместени от нормалните си местообитания от наводнение през есента на миналата година, последвано от месеци на тежка суша през тази година. Това е една от основните причини за измиране на рибата, казват експертите.

Риболовни траулери са наети от регионалните гръцки власти, заедно със земекопни машини, за да извадят мъртвата риба от морето и да я натоварят на камиони, където ще бъдат откарани в пещ за изгаряне.

В допълнение се казва, че рибата идва от езерото Карла в Централна Гърция, източено в началото на 60-те години на миналия век и възстановено през 2018 г. за борба с последиците от сушата.

Нивата на водата се повишиха рязко миналата есен по време на смъртоносна буря, която причини обширни наводнения в централна Гърция, но оттогава те разко намаляха поради ниските валежи през следващите месеци и продължителните горещи вълни това лято. Експертите твърдят, че не е била поставена мрежа в устието на реката, водеща към Волос, така че когато сладководните риби са били отнесени с наводненията, те са умрели, когато са влезли в контакт с морската вода.

Кметът на Волос, Ахилеас Беос, нападна регионалните власти, като ги обвини, че действат твърде бавно. Говорейки на пресконференция, той каза, че вонята е непоносима и предупреди, че гниещата риба може да причини екологична катастрофа.

(ПЗ)

Снимка: илюстративна, интернет