• Home
  • Новини
  • Това John Deere ли е? Открита е рядка снимка на селскостопанската икона
01.09.2024

Това John Deere ли е? Открита е рядка снимка на селскостопанската икона

By praadmin 0 40 Views

Изгубена в продължение на почти 175 години, поразителна снимка на Джон Диър (John Deere) (виж. заглавната снимка, тук), най-известният занаятчия в летописите на селското стопанство в САЩ и не само там, беше открита, съобщава авторът Крис Бенет в публикация на https://www.agweb.com.

Мускулеста шия, тежка челюст и нетърпелива поза, Deere е уловен във фотос, направен между 1851 и 1856 г., четем в публикацията. В момента снимката е изложена в Музея Мидълбъри, Върмонт. Изображението е забележително, особено като се има предвид, че John Deere до голяма степен отсъства от историческите архиви, освен неговите официалните снимки (държавнически профили), коментират от Музея Мидълбърри.
„Невероятно е и определено той“, казва Фредерик Рок, известен експерт по антики и собственик на Westchester Fine Art. Музеят на изкуствата на Мидълбъри Колидж закупува снимката – портрет на мъж, позиращ с дръжки на плуг, от аукционна къща Rock’s. Смята се че Джон Диър използвал тази и други подобни снимки за реклама на своето изобретение като информирал с уважение фермерите, че е готов да изпълнява поръчки на изобретения от него самопочистващ се стоманен плуг.

В допълнение, в статията се уточнява, че през 2015 г., снимката на мъж, позирал с дръжки на плуг, е намерила постоянен дом във Върмонт, в Музея на изкуствата на Мидълбъри Колидж — буквално на 1 миля от ковачницата, където Диър въртеше чук като млад ковач между 1821-1825 г. Роден в Рътланд, на 40 мили от Мидълбъри, Диър напуска Върмонт и се заселва в малък град в Илинойс през 1836 г. Малко след това започва селскостопанска революция чрез производство в промишлен мащаб на самоочистващ стоманен плуг, изобретен от него.

Малко история. През 1836 г., изправен пред банкрут и останал до последните си $73, Джон Диър, на 32 години, напуска Върмонт и създава ковашки бизнес в Гранд Детур в Северозападен Илинойс. Предстояло му много и тежка работа – изработка на подкови за конете и едрия рогат добитък, ремонт на плугове и друг селскостопански инвентар на местните фермери. Именно от фермерите Джон разбира за трудностите, които изпитвали при обработката на меката почва на прерията и как тя налепва по плуговете, които използвали, и как трябвало да спират на няколко метра, за да ги почистват. Плуговете, които заселниците донесли със себе си от източните щати, били предназначени за обработка на рохки и песъчливи почви. Обработката на почвата ставала бавно и трудоемко, уморявайки хора и животни, което започнало да кара хората да се замислят за ново преселение в други щати. През 1837 г., в магазин с размери 26 на 31 фута на река Рок, Диър решава загадката с плуга.
Неговото решение? Елегантна, полирана стомана. Deere изобретява и изработва самопочистващ се стоманен плуг — отговор на съпротивлението на чугуна и лепкавите прерийни почви на Средния Запад.Той започнал щателно да изучава проблема и достига до извода, че правилната форма на металната част на плуга, наречена „лемеж“, трябва да е извита, така че обръщаната от плуга почва да почиства полепналата пръст.Въз основа на тези му заключения през 1837 г. Диър създава така наречения „стоманен самопочистващ се плуг“ с уникална конструкция, който преминава полеви изпитания.

Въпреки че заявките скоро ще експлодират, Диър първоначално изработва плугове според индивидуалното търсене. През 1837 г. той произвежда един стоманен плуг. През 1838 г. той прави два плуга. През 1839 г. той петкратно увеличава производството до 10 плуга. Този плуг става и първата селскостопанска техника, изработена по поръчка на клиентите. Основател е на Deere & Company – най-голямата компания за тежка механизация и селскостопанска техника.

След като предава бизнеса със селскостопанска техника на своя син, Диър започва да се занимава с политическа и обществена дейност. Умира на 17 май 1886 г., но основаната от него компания продължава да съществува, управлявана чудесно от неговите внуци и наследници, превръщайки се след години в най-големия производител на селскостопанска и друга механизация в света.

Източници: интернет сайтове

 Снимката е предоставена от музея Middlebury и публикувана в https://www.agweb.com