• Home
  • Новини
  • Министър Тахов: Инвестициите в напоителни съоръжения осигуриха 50% икономия на вода и увеличаване на поливните площи
04.09.2024

Министър Тахов: Инвестициите в напоителни съоръжения осигуриха 50% икономия на вода и увеличаване на поливните площи

By praadmin 0 36 Views

Инвестициите в съоръжения на „Напоителни системи“ ЕАД осигуриха 50% икономия на вода и увеличаване на поливните площи с над 38 000 дка. Това е заявил министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на изслушване в Народното събрание, цитиран от пресслужбата на МЗХ.

Той е информирал, че в края на ноември 2023 г. между Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие“ и „Напоителни системи“ ЕАД са подписани 24 договора за безвъзмездна финансова помощ за рехабилитация на хидромелиоративни съоръжения по подмярка 4.3 от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Възстановяват се участъци от главните напоителни канали, дюкери и помпени станции, на които не са извършвани основни ремонти повече от 60 години, като са подбрани най-амортизираните съоръжения на територията на цялата страна.

Към момента са завършени обектите на клон „Средна Тунджа“ – гр. Сливен, клон „Тополница“ – гр. Пазарджик, клон „Марица“ – гр. Пловдив, клон „Хасково“ и клон „Шумен“. Към края на поливен сезон 2024 се очаква „Напоителни системи“ да е доставило вода за напояване до над 440 000 дка или с около 60 000 дка повече спрямо поливен сезон 2023, и да е реализирана значителна икономия на вода, е отчел министър Тахов.

За следващия програмен период „Напоителни системи“ предвижда проектиране и строително-монтажни работи на 41 хидромелиоративни съоръжения за напояване на земеделски култури по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г., а именно: напоителни канали, помпени станции, тръбопроводи, дюкери и изравнители, е информирал министърът. И е казал още, че в следствие на климатичните фактори и условията на поредна много суха година, на места предназначените за напояване язовири са с по-малки разполагаеми обеми от обичайното за този период на годината. Но въпреки намалените им обеми, язовирите не би могло да бъдат определени като „пресъхващи“. Голяма част от тях са проектирани и изградени като многогодишни изравнители, като съхраняват воден ресурс и гарантират водообезпечаване за определен брой години.

От поддържания и експлоатиран от „Напоителни системи“ ЕАД хидромелиоративен фонд, общо язовирите, собственост и стопанисвани от дружеството, са 181, като от Министерството на земеделието и храните са предоставени за ползване, включително стопанисването, поддръжка, експлоатация, опазване и мониторинг 19 комплексни и значими язовира – публична държавна собственост. Най-голям дял на подаване на водни маси за напояване (над 80%) към съответните поливни площи се осъществява именно от тези 19 комплексни и значими язовира.

Към момента язовирите изпълняват предназначението си и разполагат с необходимия воден ресурс за обезпечаване нуждите на напояването. Общият наличен обем в тях към 03.09.2024 г. възлиза средно на 43,5% от общия им обем при 43,9% през 2020 г. Състоянието им се следи ежедневно, като се проследяват котите на водните нива, входящите и разходните водни количества, е заявил министърът на земеделието и храните.

Министър Тахов е запознал народните представители с планираната от МЗХ пълна инвентаризация на сегашното състояние на поливните площи, стопанисвани от „Напоителни системи“. За мен цел номер едно като служебен министър е да започне изграждането на устойчива и модерна система за напояване, без която няма как да осигурим конкурентоспособност за нашите земеделски стопани на единния европейски пазар, е посочил министър Георги Тахов.

(ПЗ)