04.09.2024

Растенията паразити – нарастваща опасност за земеделието у нас

By praadmin 0 76 Views

Автор: Ивелин Желязков – директор на НИТЦЗ Плантис ЕООД

Освен борбата с плевелите, в земеделието назрява още един сериозен проблем. Това са растенията паразити. Синята китка и кускутата отдавна са символ на нещастие за земеделците, но през последните години, най-вече кускутата се превърна в бедствие в площите с люцерна, чубрица, зеленчуци. Тя е изключително упорит и адаптивен паразит – едногодишен, пълзящ, със стъблено хранене плевел. Образува хиляди семена, които могат да запазят кълняемостта си в почвата до 12 г., а в оборския тор 4-5 г., като преминават през стомашно-чревния тракт на животните без никакви последствия.
У нас се срещат 7 вида кускута, като най-разпространени са мащерковата кускута (Cuscuta epythimum) и европейската кускута (Cuscuta europaea). Представителите на род Cuscuta имат афинитет към широк спектър от културни растения от всички групи, като най-честа тяхна жертва са: фуражните – люцерна, детелина; зеленчуци – домати, патладжан, пипер, краставици; подправки – чубрица и много други. Все по-често се среща край пътищата по дивата растителност, като това е много голяма опасност в полза на разпространението на паразита.
Борбата с кускутата е възможна, но всички известни методи водят до увреждане на културата и до драстично намаляване на добива. Нужна е технология с щадящо действие, която да унищожава паразита и да съхранява до възможната степен потенциала на културните растения.

ИНОВАТИВНИ РЕШЕНИЯ
В НИТЦЗ Плантис върху този проблем се работи от над 5 години, като се залага отново на естествения растителен имунитет и способността му да отблъсква нападения от всякакво естество, включително от растения паразити. Тук, също като при борбата с гъбните заболявания, основна роля играе идентификацията на нападателя и организирането на имунен отговор. Хаусториите на паразита, с които прониква в тъканите на растението, биват идентифицирани чрез същия механизъм като проникващия мицел на гъбните патогени и растенията отделят инхибитори на енергийния синтез, с които блокират процеса на проникване и подчиняване. Слабите растения не могат да организират такъв имунен отговор и стават сигурна жертва на паразита.

През последните две години усилията ни да намерим добро решение в борбата с кускутата имаха положително развитие.
Имуномодулацията чрез Акрамет Ултра сработва при високи дози – 800-1000 мл/дка, като едновременно с него се прилага и хербицид на база Имазамокс в доза 60 мл/дка. Люцерната притежава относителна толерантност към имазамокса до 100-120 мл/дка, което ни дава възможност, използвайки синергизма на имуномодулатора Акрамет Ултра към това активно вещество да приложим много ниска доза и да получим достатъчно силен ефект върху кускутата. Това води до отнемане на доминацията на паразита над културното растение и до сработване на механизма на отхвърлянето му. 3-4 дни след третирането с комбинацията се прилага възстановяващо пръскане с аминокиселини.

Посев с чубрица, нападнат от кускута

Проблемът с кускутата при люцерна и чубрица е най-тежък и имахме широк терен за провеждане на опитите за разработка на технология.
При люцерната проблемът се решава по-лесно, тъй като косенето също очиства част от паразита. Освен това, в рамките на една вегетация чрез прилагане на споменатите процедури почвата може да се очисти напълно от семената на кускутата. Положителното в случая е, че културата почти не страда от борбата с паразита и запазва добивния си потенциал, дори го увеличава предвид силния стимулиращ ефект върху растежа на Акрамет Ултра. Освен че е имуномодулатор, Ултра е конструиран като листен тор с целия набор от важни хранителни елементи, включително силно проблемните ултрамикроелементи и специфични стимулатори на процесите в растенията. Постига се комплексен ефект както върху растителното здраве, така и върху добива на биомаса.

Посев с чубрица третиран с комбинацията Акрамет Ултра и Имазамокс

През настоящата година бяха постигнати много добри резултати в борбата с кускутата при чубрица, където проблемът беше изключително остър с драстични загуби на реколта и средства. Беше приложена същата схема като тази при люцерната и от снимките се вижда съвсем ясно, че успехът е налице и дори има надграждане на резултатите в добива на биомаса. За разлика от люцерната, където има откос и подновяване на биомасата, при чубрицата няма такъв и се работи с една и съща нарастваща биомаса. Затова се налага процедурата с комбинацията Акрамет Ултра и Имазамокс да се приложи веднага след първите признаци за поява на кускута и да се повтаря през 15-20 дни, тъй като имаме работа с упорит паразит, който оставя много семена в почвата, които може да поникват на вълни. По този начин запазването на културата и добрия добив от нея стават съвсем реални.

Продължават опитите с елиминиране на синя китка при домати и слънчоглед.
При домати отново се ползва комбинацията Акрамет Ултра и Имазамокс, но се премахват най-долните листа на растенията и се третира внимателно захваналата се за корените на домата синя китка. Едновременно с това се третират и доматените растения само с Акрамет Ултра – 1,5-2%.
Интересното е, че двата продукта – Акрамет Ултра и Имазамокс по отделно не са така ефективни както като комбинация, проявяваща синергия между тях. Това наблюдаваме отдавна при борбата със синята китка при слънчогледа, където се прилага имуномодулатора Акрамет Класик и хербициди на базата на Имазамокс. Дозата от 70 мл/дка вместо 120 мл/дка, работи безотказно и растенията почти не изпитват стрес от действието на хербицида. Тази превенция съхранява добивен потенциал от 50-80 кг/дка слънчоглед само от липсата на фитотоксичност. Изследванията вървят в посока на подбор на фазата на третиране и засилване на отхвърлянето на паразита от страна на растенията. Основният стремеж е да не се стигне до образуване на семена и попадането им отново в почвата.

Ясно е, че предстои още много работа по технологията, но вече са налице успехи, които през следващата година биха спасили много фермери от почти пълна загуба на реколтата и вложените средства. Това е част от нашата работа и Научно-изследователски и технологичен център по земеделие „Плантис“ е на разположение.

Снимки: НИТЦЗ Плантис ЕООД

За допълнителна информация: www.plantis.biz ; sales@plantis.biz; plantis@abv.bg

Тел.: 0885187153; 0899051174

Б. р. – Статията е авторска и е публикувана в бр. 8/август 2024 г. – сп. „Практично земеделие“