• Home
  • Новини
  • Пчеларите получиха 565 хил. лева за естествено опрашване
05.09.2024

Пчеларите получиха 565 хил. лева за естествено опрашване

By praadmin 0 44 Views

Държавен фонд „Земеделие“(ДФЗ) изплати 565 хил. лв. (565 472.98 лв.) на 150 пчелари по агроекологичната интервенция „Насърчаване на естественото опрашване“ (Опрашване) за Кампания 2023, се казва в съобщение разпространено от фонда. Ставките, по които се изплащат средствата са определени в Наредба 10 от 27.06.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, включени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г.
Годишният размер на финансовата подкрепа има компенсаторен характер, съобразен с чл. 82 от Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 г. Дейностите, за които е допустимо пчелар да получи финансиране, следва да генерират допълнителни разходи и пропуснати ползи за пчелно семейство. За целта се прилага подхода за годишна еднократна сума въз основа големината на пчелина/стопанството.
Подпомагането по агроекологичната интервенция се предоставя на земеделски стопани, които поемат 5 годишен ангажимент да осигурят естествено опрашване на земеделските култури в две направления.
При първата операция, за „Осигуряване на опрашване в планински райони и защитени зони от мрежата Натура 2000“, се подпомагат стационарни пчелини, в които се отглеждат:
а) от 10 до 150 пчелни семейства, като ставката е 3 084.29 лв. годишно на стопанство;
б) от 151 до 250 пчелни семейства, при ставка от 7 559.16 лв. годишно на стопанство.
При втората операция, за която се поемат „Ангажименти за предоставяне на услугата по опрашване чрез преместване и временно разполагане на пчелни семейства (подвижно пчеларство)“, се изплащат 2 398.96 лв. годишно на стопанство.
За да получат подпомагане бенефициерите трябва да притежават минимум 10 пчелни семейства, вписани в Интегрираната информационна система на БАБХ. Пчелните семейства следва са настанени в пчелини, регистрирани по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), които са под ветеринарномедицински контрол. Друго изискване е те да са регистрирани и в електронна платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД). За да се осигури устойчивост на практиките за опрашване, кандидатът се задължава да запази подпомагания брой пчелни семейства в годините на ангажимента.
Изпълнението на дейностите по двете операции от интервенцията има за цел да допринесе за поддържане на биологичното разнообразие, с които се осигурява ефективно предоставяне на екоуслугата по опрашване в чувствителни територии на страната.

(ПЗ)