• Home
  • Новини
  • За учебната 2024/25 година ЕС отпуска около 221 милиона евро по училищните схеми за здравословно хранене на децата
08.09.2024

За учебната 2024/25 година ЕС отпуска около 221 милиона евро по училищните схеми за здравословно хранене на децата

By praadmin 0 28 Views

С настъпването на септември и началото на учебната година за мнозина, Европейската комисия продължава ангажимента си да подкрепя здравословните хранителни навици сред децата, като финансира училищната схема на ЕС в държавите-членки. Това се съобщава на официалния сайт на Съюза, в рубриката на Главна дирекция AGRI: https://agriculture.ec.europa.eu/

За учебната 2024/25 година са отпуснати около 221 милиона евро за безвъзмездно раздаване на плодове и зеленчуци, както и мляко за пиене и млечни продукти на децата в образователните институции. Училищните схеми на ЕС имат за цел да осигурят питателни продукти и да възстановят връзката на децата със селското стопанство чрез образователни дейности, четем още в съобщението.

Допълнително се посочва, че въз основа на последните налични данни приблизително 18 милиона деца, посещаващи около 139 000 учебни заведения във всички 27 държави-членки, са се възползвали от схемите. Тези заведения варират от детски ясли до средни училища. Все по-голям брой деца, които участват в училищната схема на ЕС, се възползват от по-разнообразно предлагане на продукти. Над 60 000 тона пресни плодове и зеленчуци (2,7% органични) и 100 милиона литра мляко за пиене (5,4% органични) са раздадени като част от тази програма.

Страните от ЕС също допринесоха с допълнително близо 130 милиона евро от национални фондове, за да допълнят схемата на ЕС, засилвайки нейното въздействие. Раздаването на здравословни продукти е придружено и от различни образователни дейности, като дегустационни класове, готварски работилници и създаване на училищни градини.

(ПЗ)