• Home
  • Новини
  • Европейската комисия разрешава по-високи авансови плащания по ОСП на земеделските производители в ЕС
17.09.2024

Европейската комисия разрешава по-високи авансови плащания по ОСП на земеделските производители в ЕС

By praadmin 0 20 Views

Европейската комисия упълномощи държавите-членки на ЕС (13 септевнри, 2024 г.) да извършват по-високи авансови разплащания от фондовете на Общата селскостопанска политика (ОСП) на земеделските производители, като по този начин помагат за справяне с проблемите с ликвидността, пред които са изправени много от тях в момента, се казва в съобщение на ЕК, публикувано на интернет страницата на Съюза. В съобщението се уточнява, че при условие, че държавите-членки се възползват от това разрешение, земеделските производители ще могат да получават до 70% от своите директни плащания авансово считано от 16 октомври, в сравнение с 50% в момента. По същия начин авансовите плащания за интервенции на площ и животни в рамките на развитието на селските райони могат да бъдат увеличени с до 85%, вместо обичайните 75%.  

Земеделските производители в ЕС продължават да се сблъскват с проблеми с ликвидността, по-специално поради екстремни метеорологични явления, които оказаха въздействие върху добивите през последните години, както и високи лихвени проценти на европейските финансови пазари и високи цени на селскостопанските суровини и суровини. За да отговорят на тези предизвикателства и в съответствие с една от основните цели на ОСП за осигуряване на икономическа предпазна мрежа за земеделските производители в ЕС, редица държави-членки поискаха това разрешение, пише още в съобщението. 

Комисията предприе бързи действия, за да предостави тази така необходима подкрепа на земеделските производители в ЕС, като същевременно гарантира правна сигурност за държавите членки. Комисията също така  разпредели част от селскостопанския резерв на земеделски производители от определени държави-членки, които са изправени пред значителни трудности поради изключителното време, припомнят от европейската институция.

(ПЗ)