• Home
  • Новини
  • От МЗХ припомнят, че новост в прилагането на програмен период 2023-2027 г. е Системата за мониторинг на площи, която наблюдава цялата заявена площ
19.09.2024

От МЗХ припомнят, че новост в прилагането на програмен период 2023-2027 г. е Системата за мониторинг на площи, която наблюдава цялата заявена площ

By praadmin 0 11 Views

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева се срещна със земеделски производители в гр. Ямбол като част от стартиралата поредица от обучения на МЗХ в страната за изискванията по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г., свързани с плащане на площ и животни, съобщиха от МЗХ. Д-р Василева е обяснила, че целта на обученията е стопаните да бъдат максимално улеснени и облекчени в изпълнението на интервенциите от Стратегическия план.
По време на събитието експерти от Министерството, Държавен фонд „Земеделие“ и Национална служба съвети в земеделието са запознали присъстващите с изискванията към земеделските стопани при изпълнение на системата от предварителни условия, необходимите документи, срокове и санкции при неспазването им. Представени са също и функционалностите на Система за електронни услуги (СЕУ) и Системата за мониторинг на площ.
Заместник-министър Василева е припомнила, че новост в прилагането на програмен период 2023-2027 г. е Системата за мониторинг на площи, която наблюдава цялата заявена площ чрез сателитни снимки. „Стопаните могат да се запознаят със статуса на ввсеки един парцел. В случай, че системата го е определила като недопустим, има възможност да се подаде несъгласие,  да бъде оттеглен или коригиран“, е подчертала тя.
Земеделският заместник-министър е припомнила още, че в момента по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. тече целеви прием за напояване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” с бюджет 97,7 млн. лева, както и целеви прием за екологични инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ с бюджет 52,8 млн. лева. „Имаме утвърден график за приемите на стойност 1,6 млрд. лева, които ще стартират до края на тази година“, казва още д-р Василева и подчертва, че подкрепата ще бъде насочена към млади, малки и нови фермери, групи и организации на производителите, инвестиции в инфраструктура и неземеделски дейности.
Обученията в страната продължават по предвидения график, който може да видите ТУК.

(ПЗ)