19.09.2024

Пробив: Институтът Джеймс Хътън, Шотландия тества нови сортове картофи, устойчиви на картофени цистообразуващи нематоди (PCN)

By praadmin 0 11 Views

Екип от Институт Джеймс Хътън, Щотландия, тества сортове картофи, които са устойчиви на PCN, като същевременно запазват вкуса си, съобщава Би Би Си (https://www.bbc.com). Учените направиха голям пробив, който може да спаси шотландската картофена индустрия от колапс. Вредител, наречен картофени цистообразуващи нематоди (PCN), непрекъснато заразява полетата и ги прави безполезни за отглеждане на картофи за семена, пише още медията.

Екипът от специалисти е еселкционирал няколко устойчиви сорта на PCN и понастоящем работят и със супермаркети, за да се уверят, че могат да заменят картофите, които са по-уязвими на вредителя. Джеймс Прайс, молекулярен патолог на растенията в Института, цитиран от ВВС, казва, че новите сортове картофи „имат всички възможности да спасят индустрията“.
„Имайки резистентност към двата вида картофени цистообразуващи нематоди, които виждаме в Шотландия и Обединеното кралство, те ще могат да поддържат намален брой в почвата“, каза той. „Това означава, че семената могат да бъдат върнати в тези земи, когато PCN вече не се откриват в почвата.“
Учените прогнозираха, че PCN ще унищожи производството на картофи за семена в Шотландия до 2050 г.

(ПЗ)