30.09.2024

Внимание! Ларвите на житните мухи – хесенска, черна пшеничена,шведска и др., вредят още с поникването на пшеницата, ечемика, тритикалето

By praadmin 0 110 Views

У нас житните мухи – черна пшеничена, хесенска и шведска имат повсеместно разпространение, но най-големи щети причиняват по есенниците в ранните фази от развитието им. Ларвите на мухите атакуват стъблата, растенията загиват, посевите се разреждат и добивите се понижават. При топла и суха есен нанесените поражения потискат развитието на пшеничните растения и те не образуват допълнителни братя. Най-висока численост от мухите се констатира на посевите, засети след стърнище, при достатъчна почвена влага преди и след сеитбата, и особено при ранна септемврийска сеитба.

Черната пшеничена муха (Phorbia fumigata Meigen) и хесенската (Mayetiola destructor Say.) имат по 2 поколения годишно: есенно и пролетно, а шведската (Oscinosoma (Oscinella)frit L.) – три: есенно, пролетно и лятно.
Ларвите на мухите се хранят с върха на нарастване на младите стъбла и в резултат централният лист завяхва, пожълтява и изсъхва, а при дръпване лесно се откъсва и не се образува централно стъбло. Ларвите предпочитат сочната и нежна тъкан в долната част на младите растения. При засушаване тези растения бързо загиват. Ако са нападнати по-стари растения, те образуват много братя, а в основата остават луковично удебелени.
Житните мухи са много опасни в години с неблагоприятни метеорологични условия за развитие на пшеницата, ечемика, а също и за тритикалето. Голяма част от засегнатите растения загиват, без да са развили допълнителни братя и посевите силно се разреждат. Оцелелите растения са слабо устойчиви на студ и през зимата лесно измръзват.
Ако пшеничните стъбла са повредени от хесенска муха в по-късен етап от развитието си, те се деформират, не образуват класове или образуваните класове имат по-малък брой зърна с по-ниско тегло (Хесенската муха е въведена в Европа от Северна Америка през 19 век – вреди основно на пшеница и ечемик.).

Посевите, нападнати от неприятеля в по-висока степен, имат вид на бити от градушка.
Както вече беше казано по-горе – за рано засетите посеви през втората половина на септември и началото на октомври съществува най-голяма опасност от поражения от житни мухи. Поради това може да се препоръча засяване на културата в по-късни периоди (втора и трета декада на октомври), за да се предотвратят или намалят щетите от вредители.
Контрол: Необходими са редовни обследвания на наскоро поникналите посеви и при констатиране на 3 броя мухи/кв. м се извършва пръскане с Моспилан 20 СП -15 г/дка.

На снимката: Повреди от хесенска муха; Източник: https://www.semanticscholar.org

(ПЗ)

Б. р. – Статията е авторска и е публикувана в бр. 9/септември 2024 година на сп. „Практично земеделие“. В печатното издание ще намерите подробна информация са опасните неприятели в ранните етапи ат развитието на зимните житни култури през есента, както и за ефикасните средства за химически контрол.