• Home
  • Новини
  • МЗХ публикува технологичните карти за животновъдство и основните отглеждани в страната земеделски култури
18.10.2024

МЗХ публикува технологичните карти за животновъдство и основните отглеждани в страната земеделски култури

By praadmin 0 11 Views

Министерството на земеделието и храните публикува на сайта си технологичните карти за животновъдство и растениевъдство, конвенционално и биологично производство. Технологичните карти са утвърдени със заповед на министъра на земеделието и храните според изискванията на Закона за подпомагане на земеделските производители.
Картите за конвенционално и биологично растениевъдство бяха разработени от екип от учени от Аграрен университет Пловдив. Земеделският институт – Стара Загора разработи технологичните карти за говеда, овце и кози, отглеждани по методите на конвенционалното и биологичното производство. В процеса на работата бяха проведени обсъждания с браншовите организации.
На тази база земеделските производители могат да изчислят разходите за отглеждане на земеделските култури и животните съобразно вида на конкретното стопанство, агроклиматичните особености на терена и достъпа до ресурсна обезпеченост.
Заради динамиката в цените на горива, торове, работна заплата и други разходи на стопанствата публикуваните технологичните карти не включват цени. Целта е земеделските производители да използват базовия модел като образец, който им се предоставя, за да отчитат подробно променливите и постоянни разходи на конкретното стопанство по операции.
Технологичните карти за биологично и конвенционално растениевъдство включват разходните норми на стопаните за използваните препарати за растителна защита, торове, семена, разсад, вода, горива и смазочни материали, за механизирана обработка и ръчен труд, основани на 8-часов работен ден за механизаторите. Отчитат се нормите за разход на горива за съответната операция.
За сектор „Животновъдство“ технологичните карти включват разходите за паша, фуражи, добавки, медикаменти, маркиране на животните, ветеринарномедицински прегледи и интервенции, профилактика, енергия, вода и др. необходими ресурси за стопанствата.
Базовият модел позволява лесна и бърза актуализация на данните за разходите при необходимост. Изчисляването на амортизационните отчисления на активите, участващи в дейността на едно стопанство, са съобразени с действащите амортизационни норми и счетоводни стандарти.

Публикуваните технологични карти можете да откриете на следните линкове, съответно за конвенционнобиологично растениевъдство и животновъдство.

(ПЗ)