• Home
  • Новини
  • Стотици пръвокласни селскостопански животни дефилират на изложението Сливен 2024
19.10.2024

Стотици пръвокласни селскостопански животни дефилират на изложението Сливен 2024

By praadmin 0 31 Views

Най-големият животновъден форум у нас – Сливен 2024 – отвори врати на изложбените площи до разклона за с. Мечкарево, съобщиха от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ). Стотици първокласни селскостопански животни от местни, интродуцирани, комерсиални и дори екзотични породи показват богатия генетичен фонд и разнообразие в родното животновъдство.

Над 150 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи, биволите от породата „Българска мурра“, 9 породи чистокръвни коне, многообразие от зайци и породисти кучета впечатляват професионалисти, фермери и посетители. За да е празникът пълен, тук са производителите и преработвателите на подове и зеленчуци с най-добрите родни продукти по традиционни рецепти. Отрупаният фермерски базар изкушава с чиста, качествена и вкусна храна местно производство за трапезата на всяко българско семейство, а за доброто настроение на присъстващите през целия ден ще се грижи Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен“. Организатор на изложението е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.

Форумът е открит от зам.-министъра на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев, зам.-министър д-р инж. Мирослав Маринов, кметът на град Сливен Стефан Радев,  областният управител Чавдар Божурски и изпълнителния директор на ИАСРЖ Георги Йорданов. Сред официалните гости са представители на ДФ „Земеделие“, Българската агенция за безопасност на храните, народни представители, представители на браншовите организации в сектора.

От името на министър Георги Тахов, заместник-министърът на земеделието Деян Стратев поздрави участниците в днешния празник на българското животновъдство. Той посочи, че в страната има 54 организации и днес животновъдите, заедно със селекционерите, могат да покажат резултатите от ежедневния им труд за запазване на биологичното разнообразие, усъвършенстване на породите и производството на качествени суровини и продукти. „Политиката на министерството на земеделието е насочена към подкрепа за устойчивост и финансово стимулиране на животновъдния сектор. Тече трети програмен период, в който се подпомага дейността на развъдните организации за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните. Размерът на държавната помощ за 2024 г. е 9 млн. лв.“, каза зам.-министър Деян Стратев. По думите му за първи път в нея е включена геномна оценка на млади разплодни животни от комерсиални породи говеда, което допринася за създаване на по-бърз генетичен ресурс в популацията.

Директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството г-н Георги Йорданов поздрави участниците в традиционния животновъден форум, организиран от агенцията. „С вашия ежедневен труд и времето, което отделихте в днешния ден, направихте нашия празник пъстър и красив. Показахте всички страни на българското производство, както в животновъдството, така и в преработката на земеделски суровини, което е най-ценния принос в днешния Ден на българския производител.

Голям интерес сред посетителите предизвика церемонията по награждаване на отличените животни в отделните категории и демонстрациите на коне от породата „Арабски кон“ и класната селекция от елитни представители на Български тежковозен кон, Арабска шагия, Чистокръвна арабска, Европейски рисист кон, Български рисист кон, Чистокръвна английска, Плевенска, Хафлингер и Дунавски кон.