• Home
  • Новини
  • България е лидер в износа на земеделски продукти, основно слънчоглед и царевица, за Китай сред страните от Централна и Източна Европа
21.10.2024

България е лидер в износа на земеделски продукти, основно слънчоглед и царевица, за Китай сред страните от Централна и Източна Европа

By praadmin 0 15 Views

България е лидер в износа на земеделски продукти за Китай сред страните от Централна и Източна Европа. Това е съобщил министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на среща в МЗХ с Ду Дзяхао – председател на Комисията по земеделие и въпросите на селските райони на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) на Китайската народна република, цитиран от пресслужбата на МЗХ. Министърът  е отбелязал, че през 2023 г. стойността на износа на селскостопански продукти е нараснал два пъти, спрямо 2022 г., като най-голям принос за това имат значително увеличените доставки на царевица и слънчоглед. „През 2023 г. търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и Китай е била на стойност 640.6 млн. щ. д., което е с близо 38 % над нивото от 2022 г. Около 47% от общия износ на България за Китай се формира от земеделски и хранителни стоки. Вносът на селскостопански стоки от Китай е намалял с 40 %, основно вследствие на по-малките доставки на негодни за консумация мазнини и ориз“, е казал още земеделският министър. 

 „През последните години Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с Генералната митническа администрация на Китайската народна република (GACC), работят интензивно за приключване на процедурите за изпълнение изискванията за внос в Китай на редица български селскостопански и хранителни продукти. Към момента имаме започнати 38 такива процедури, като 11 от тях  вече са приключени с подписване на съответните протоколи и двустранно одобрение на съответните сертификати“, е съобщил още той. 

По време на срещата министър Тахов е изразил надежда, че приоритетно от страна на Китай ще бъдат одобрени процедурите за износ на българска пшеница и на пресни плодове. По тях се очаква компетентният орган на Китай да извърши анализ на риска. 

От своя страна Ду Дзяхао е заявил, че положителните стойности, които Китай и България отчитат при стокообмена на земеделски стоки, показват доверието между двете страни, а Китай ще продължи да насърчава разширяването на инвестициите в България.

(ПЗ)