• Home
  • Новини
  • България представя висококачествени храни и напитки на международното изложение ,,Агра 2024” в Словения
25.08.2024

България представя висококачествени храни и напитки на международното изложение ,,Агра 2024” в Словения

By praadmin 0 61 Views

България представя високото качество и разнообразие на традиционните български храни и напитки с участието си в Международно изложение за хранителни продукти и земеделие „Агра 2024“ в Горня Радгона, Словения. Това е заявил министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов при официалното откриване на събитието, съобщи пресслужбата на земеделското министерство. България е за първи път страна партньор на изложението, което се провежда за 62-и път и ще продължи до 29 август 2024 г.

Министър Тахов е посочил, че на българския щанд са представени световно известните български лавандулово и розово масло, биопродукти, месни и млечни изделия, мед, ядки и масла, шипкови продукти, вина от семейни изби. Той е коментирал още, че земеделието винаги е било жизненоважна част от българската икономика. Аграрният отрасъл създава около 4% от общата брутна добавена стойност от икономиката и осигурява заетост на около 6% от населението. В сектора се инвестират около 0,8 – 1,2 млрд. евро годишно или около 8% от инвестициите в икономиката на страната. Те са насочени най-вече към модернизация на стопанствата, постигане на стандарти за безопасност, опазване на околната среда, технологично обновление в земеделската дейност и преработвателната индустрия.
Българският щанд е посетен от председателя на Държавния сбор (долната камара на парламента) на Република Словения г-жа Уршка Клакочар Зупанчич и министъра на земеделието, горите и храните г-жа Матея Чалушич. Министър Тахов е запознал гостите с разнообразието от традиционни за селското ни стопанство изделия.

След официалното откриване министър Тахов, заедно с г-жа Зупанчич и министър Чалушич са направили традиционното засаждане на дръвче на изложението, като тази година то е дрян.
Българският щанд е разположен на площ от 160 кв. м, като 14 български изложители презентират български земеделски и хранителни продукти, припомнят от МЗХ. По време на официалното откриване ученици от Националното училище за танцово изкуство в София са представили фолклорни танци от различни области на България.

(ПЗ)