• Home
  • Новини
  • Какви са изискванията за кандидатстване по интервенцията „Стартова помощ за установяване на млади земеделски стопани в селското стопанство“, приемът за която тръгва през ноември, т. г.
02.10.2024

Какви са изискванията за кандидатстване по интервенцията „Стартова помощ за установяване на млади земеделски стопани в селското стопанство“, приемът за която тръгва през ноември, т. г.

By praadmin 0 190 Views

Над 1800 земеделски производители участваха в обучителна кампания на Министерството на земеделието и храните за изискванията по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., през септември, т. г., свързани с плащане на площ и животни, съобщи пресцентърът на ведомството. По време на срещите подробно бяха коментирани и изискванията на които трябва да отговарят младите фермери, за да бъдат одобрени проектите им по интервенцията за стартова помощ. Тук публикуваме резюме на тези изисквания.
В индикативния график за предстоящите приеми по Стратегическия план през 2024 г. в областта на развитие на селските райони, утвърден от МЗХ, младите фермери ще могат да кандидатстват по интервенция Д.1“Стартова помощ за установяване на млади земеделски стопани в селското стопанство“ в периода ноември 2024 г. – януари 2025 година. Бюджетът по мярката е 90 млн. евро. Кандидатът одобрен за подпомагане ще получи помощ в размер на 40 000 евро, която се изплаща на два етапа:
✓ Първи етап в размер на 20 000 евро: след одобрение на проектното предложение;
✓ Втори етап в размер на 20 000 евро: след установяване на правилното изпълнение на бизнес план.
Допустими кандидати са физически лица, ЕТ или ЕООД регистрирани като земеделски стопани по Закона за подпомагане на земеделските производители и имат професионални умения и познания за извършване на селскостопански дейности (най-късно към датата на подаване на заявка за второ плащане) и да отговарят на изискванията от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Те трябва да са на възраст от 18 до 40 навършени години към датата на кандидатстване. Икономическият размер на земеделското стопанство да е от над 8 000 до 20 000 евро СПО, включително.
Поставени са и важни изисквания за изпълнение на бизнес плана, за да се получи плащането по втория етап от подпомагането, а именно:
✓Трябва да се осигури увеличение на икономическия размер на стопанството с най – малко 4 000 евро СПО;
✓ За стопанства, които увеличават икономическия си размер само с: пчелни семейства, едри или дребни преживни животни за мляко или месо увеличението трябва да е с най – малко 2 500 евро СПО;
✓ Трябва да се осигури въвеждане в експлоатация в стопанството на инвестиции на стойност не по – малка от 35% от размера на полученото първо плащане.
Критериите за подбор при кандидастване по интервенцията, одобрени от Комитета по наблюдение на СПРЗСР 2023-2027 г., са:
Приоритет ще се дава на:

✓ Проекти за дейности, които се изпълняват в приоритетен сектор – сектор „Плодове и зеленчуци“, и/или „Животновъдство“, и/или „Етеричномаслени и медицински култури“.
✓ Проекти, свързани с производството на биологично сертифицирани селскостопански продукти.
✓ Проекти, чрез които се създава устойчива заетост – най-малко 1 ново работно място.
✓ Проекти, водещи до цифровизация, опазване на околната среда или справяне с климатичните промени.
✓ Уседналост – проекти, които се изпълняват от бенефициенти със стопанства в областта по постоянният адрес на физическото лице кандидат или собственика на предприятието кандидат.
✓ Кандидати с образование в областта на селското стопанство – висше или средно
✓ Проекти, изпълнявани от кандидати с трайни увреждания.
Кандидатите могат да се възползват безвъзмездно от услугите на Националната служба за съвети в земеделието за изготвяне на проектите.

(ПЗ)

Снимката е илюстративна.