• Home
  • Новини
  • Англия прибра най-лошата си реколта след рекордно влажно време през тази година
14.10.2024

Англия прибра най-лошата си реколта след рекордно влажно време през тази година

By praadmin 0 21 Views

Цифрите показват, че реколтата от пшеница се оценява на 10 милиона тона, или с 21% по-малко от 2023 г.

Англия претърпя втората си най-лоша реколта в историята след рекордно влажно време миналата зима и скорошни проливни дъждове, показват нови данни на Defra (Служба за земеделие и околна среда към правителството на Великобритания), съобщава https://www.farminguk.com

Оценките за производството, публикувани на 10 октомври, т. г., показват втората най-лоша реколта в страната от 1983 г. насам, оставяйки много фермери в затруднение. Данните на Defra показват, че реколтата от пшеница се оценява на 10 милиона тона, или с 21% по-малко от 2023 г.

Зимният ечемик се оценява на 26% по-малко спрямо миналата година, докато реколтата от маслодайна рапица се оценява на 32%. В сравнение със средната за пет години реколтата от маслодайна рапица за 2024 г., тя е намаляла с 38%.

Том Ланкастър, земеделски анализатор в отдела за енергийна и климатична информация (ECIU), каза, че тазгодишната реколта е била „шокираща“.

За много фермери сезонът на сеитбата тази есен започна дори по-лошо от 2023 г. след рекордните дъждове в голяма част от южните, централните и източните райони, посочва медията.

Колин Чапел, земеделски производител в Линкълншър, казва, че бизнесът му сега е „на острието на ножа“, след като падна огромно количество дъжд в рамките на 36 часа само миналата седмица. „Мнозина ще разчитат отново на пролетна пшеница тази година, която произвежда само около половината от продукцията от зимна пшеница. Изпадаме в ситуация, в която есенното засаждане става невъзможно поради наводненията, а пролетното засаждане е рисковано поради сушата. Това причинява много нервност и несигурност“ твърди Колин Чапел.

Новото лейбъристко правителство е призовано от индустрията да увеличи бюджета за селско стопанство, тъй като доверието на фермерите е на най-ниското си ниво от началото на отчетите, четем в www.farminguk.com.

Адаптация: ПЗ

Снимката е илюстративна (www.farminguk.com)