16.10.2024

Пазарът на торове в ЕС постепенно се нормализира

By praadmin 0 19 Views

След като претърпяха сериозни сътресения и висока нестабилност през предходните години, селскостопанските пазари в ЕС показват положителни признаци на стабилизиране, тъй като разходите за суровини стабилно намаляват през последните месеци, а инфлацията при храните се върна към умерен темп. Това се казва в съобщение на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към ЕК, публикувано на официалния на сайт на Съюза. Общата макроикономическа среда и цените на храните показват възможни подобрения в търсенето на селскостопански хранителни продукти в повечето сектори. Независимо от това, перспективите остават обект на висока степен на несигурност, свързана с метеорологичните явления, геополитическите конфликти и болестите по животните и растенията. Публикуванота на 8-ми октомври, т. г., от Европейската комисия, есенното издание на 2024 г. на краткосрочния прогнозен доклад за селскостопанските пазари в ЕС представя най-новите тенденции и перспективи за ключови селскостопански пазари.

Според публикувания днес доклад селскостопанските пазари показват признаци на стабилизиране. Инфлацията при храните намалява, а цените на храните остават относително стабилни през последните месеци за повечето продукти, въпреки че са средно с 32% по-високи в сравнение с 2020 г. Увеличаването на търсенето на селскостопански хранителни продукти може да бъде подкрепено от очаквания БВП на ЕС растеж и стабилна умерена инфлация.

Пазарът на торове в ЕС също постепенно се стабилизира, като търговските потоци се връщат към нормалното, а местното производство показва признаци на възстановяване, пише още в анализа. Въпреки това достъпността остава проблем за фермерите, главно поради намаляващите цени на полските култури. По-ниските добиви в различни региони на Европа през 2024 г. могат да причинят проблеми с паричния поток за фермерите, отглеждащи полски култури, което потенциално ще засегне покупките на торове през пролетта на 2025 г., прогнозират експертите.

(ПЗ)

Снимка: pixabay; илюстративна