• Home
  • Новини
  • Две трети от водните ресурси в Европа са замърсени с химикали
17.10.2024

Две трети от водните ресурси в Европа са замърсени с химикали

By praadmin 0 18 Views

Само 37% от езерата и реките в Европа отговарят на критериите за добро екологично състояние и над две трети са засегнати от прекомерни нива на химически замърсители, предупреждава Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) в доклад, публикуван тази седмица, съобщава https://www.euronews.com.

Освен това почти една четвърт от подземните води, които доставят две трети от питейната вода в Европа, не успяха да достигнат законовия праг за добро химично състояние, като нитратите и пестицидите от селското стопанство са отговорни за значителното замърсяване, пише в съобщението.

Заключението на ЕАОС е, че Европа е изправена пред „сериозни предизвикателства пред сигурността на водата“ – предупреждение, което идва осем месеца след като Европейската комисия отложи планирана инициатива за водоустойчивост, предназначена да се справи с нарастващия воден стрес, който според екологичния надзор на ЕС сега засяга 20% от ЕС територия и 30% от нейното население.

„Въпреки че тези статистики са тревожни, те дори не дават пълната картина, тъй като се оценява само спрямо ограничен и остарял списък от замърсители“, казва Сара Йохансон, специалист по предотвратяване на замърсяването на водата в Европейското бюро по околна среда.

От Евронюз припомнят, че сСъгласно Рамковата директива за водите (РДВ) на ЕС от правителствата се изисква да гарантират – освен някои изключения при смекчаващи обстоятелства – всички повърхностни и подземни води да постигнат добро състояние по отношение както на химическото замърсяване, така и на здравето на екосистемите до 2027 г.

Днешният доклад потвърждава също толкова ужасната оценка на качеството на водата, публикувана от ЕАОС през 2019 г., и предполага, че е постигнат малък напредък въпреки задаващия се краен срок.

Адаптация: ПЗ

Снимка: pixabay