• Home
  • Новини
  • ЕК предприема допълнителни стъпки, за да помогне на държавите членки да се възстановят от климатичните бедствия
22.10.2024

ЕК предприема допълнителни стъпки, за да помогне на държавите членки да се възстановят от климатичните бедствия

By praadmin 0 10 Views

Европейската комисия предприема допълнителни стъпки в подкрепа на държавите-членки, засегнати от безпрецедентни бедствия, свързани с климата, се съобщава в публикация на сайта на Европейския съюз.

Както беше обявено от председателя на Европейската комисия фон дер Лайен по време на посещението й в Полша на 19 септември 2024 г., Комисията предлага изменения на три регламента на ЕС , за да се гарантира, че фондовете на ЕС могат да бъдат бързо мобилизирани в подкрепа на възстановяването след бедствие, пише https://ec.europa.eu.

Измененията засягат регламентите за Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Кохезионния фонд (КФ) и Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) за програмния период 2021-2027 г., както и Регламента за Европейския фонд за земеделие за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) като част от рамката 2014–2022 г.

Тези предложения идват като пряк отговор на наводненията, засягащи страните от Централна и Източна Европа, и горските пожари в Португалия през септември 2024 г. Предложенията, взети заедно, биха могли да позволят на седемте засегнати държави членки (Полша, Румъния, Австрия, Чехия, Унгария, Португалия и Словакия ) за препрограмиране на около 18 милиарда евро (приблизително 17,7 милиарда евро по фондовете на политиката на сближаване и 588 милиона евро по ЕЗФРСР) за подпомагане в контекста на бедствия, свързани с климата. Тези мерки ще гарантират, че ЕС може гъвкаво да подкрепя всички държави членки, засегнати от скорошни и потенциални бъдещи бедствия, свързани с климата.

Освен това ще бъдат въведени две нови мерки по ЕФРР и ЕСФ+. Първо, допълнително предварително финансиране от 30 % ще предложи незабавно вливане на ликвидност за облекчаване на бюджетния натиск върху засегнатите държави членки. На второ място, ЕС ще може да финансира до 100% от подкрепяните мерки, без да е необходимо национално съфинансиране за стартиране на работата по реконструкцията.

Максимум 10 % от съществуващите фондове на политиката на сближаване, предназначени за държавите членки за програмния период 2021–2027 г., могат да бъдат използвани за постигане на тези цели, което позволява трансфери между фондовете на политиката на сближаване.

Благодарение на промените, предложени сега във фондовете на ЕС за развитие на селските райони (правна рамка на ЕЗФРСР 2014–2022 г.), държавите членки ще имат повече гъвкавост в подкрепа на земеделски стопани, собственици на гори и предприятия, засегнати от природни бедствия.

Финансовата подкрепа, предлагана от ЕЗФРСР, ще бъде 100% покрита от фондовете на ЕС . Изменението ще позволи на държавите членки директно и бързо да предоставят спешна помощ на земеделски производители, горски стопани и малки и средни предприятия (МСП) под формата на еднократни суми. Освен това държавите-членки ще се възползват от по-голяма гъвкавост за въвеждане и засилване на мерките за възстановяване на производствения потенциал на засегнатите ферми и гори.

Това предложение идва като пряк отговор на опустошителните наводнения, които удариха Централна и Източна Европа, причинени от бурята „Борис“ и горските пожари, които опустошиха Португалия през септември 2024 г., и може да обхване природни бедствия, настъпили след 1 януари 2024 г.

Предстои предложението на ЕК да премине през обичайната законодателна процедура в Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

(ПЗ)