• Home
  • От Байер
  • Глобално проучване показва, че 75% от фермерите са готови да приемат иновации за справяне с климатичните промени
22.10.2024

Глобално проучване показва, че 75% от фермерите са готови да приемат иновации за справяне с климатичните промени

By praadmin 0 19 Views

Променливото време, икономическата несигурност и нарастващият политически натиск са предизвикателства за фермерите по целия свят
• Понастоящем над 90 процента използват една или повече регенеративни земеделски практики за подобряване на здравето на почвата и увеличаване на добивите
• По-високият потенциал за добив също стимулира приемането на дигитално земеделие, като две трети вече използват дигитални инструменти и същото количество желаят да научат повече за изкуствения интелект (ИИ)

София, 22 октомври 2024 г. – Глобално проучване разкрива, че 75 процента от фермерите вече са засегнати от изменението на климата или са притеснени от въздействието му, а 71 процента от тях съобщават, че основен проблем са намалените добиви. Шест от десет фермери вече са имали значителна загуба на приходи поради скорошни анормални метеорологични явления. Те разчитат на иновациите като част от решението: 75 процента са отворени към внедряване на нови технологии, за да се справят по-адекватно с изменението на климата. Желанието за по-добри добиви, устойчиви ферми и защитени средства за препитание стимулира интереса и възприемането на по-регенеративни и технологични подходи към земеделието.

Това са някои от ключовите констатации от проучването „Farmer Voice“ (Гласът на фермера) за 2024 г., проведено сред 2000 фермери в Австралия, Бразилия, Китай, Германия, Индия, Кения, Украйна и Съединените щати от компанията за глобални пазарни проучвания Кинетек от името на Байер. Проучването разкрива предизвикателствата, стремежите и нуждите на фермерите във времена на изменение на климата, дигитализация и икономическа и политическа нестабилност.

Родриго Сантос, член на Управителния съвет на Байер АГ и президент на Кроп Сайанс в Байер, каза: „Проучването „Farmer Voice“ подчертава, че фермерите продължават да се сблъскват с нарастващи икономически и екологични предизвикателства, докато се грижат за осигуряване на храна. Те искат иновации, които да им помогнат да вършат работата си по-добре, и среда, в която могат да се прилагат все повече регенеративни практики, като по този начин хранителните системи стават по-устойчиви – в полза на планетата, продоволствената сигурност и поминъка им.“

Най-разпространените настоящи предизвикателства пред фермерите са водени от нестабилност и несигурност. По отношение на следващите три години повече от една трета съобщават за нестабилност на времето или екстремни метеорологични явления (37%) и променливост на цените/доходите (36%) сред трите водещи предизвикателства за тях. Въпреки че те остават стабилни в сравнение с констатациите от 2023 г., тазгодишното проучване разкрива значително увеличение на политическите или регулаторни решения като ключов проблем, като 29 процента от фермерите посочват това като предизвикателство от челната тройка – двойно повече в сравнение с миналата година.

Това съответства на отговорите на въпроса „Какво би било от най-голяма полза за тяхното стопанство в бъдеще“. Достъпът до иновации като защита на културите (41%), както и семената и сортовете (36%) са високо в класацията, но фермерите също така ясно посочват, че регулаторните и политическите промени ще бъдат от полза за техните ферми в бъдеще, като 36% класират това сред най-важните предимства.

Фермерите използват дигитални технологии, за да се справят с предизвикателствата и да подобрят бизнеса си

Един от начините за справяне с различните видове препятствия и повишаване на продуктивността е дигитализацията. Близо две трети от фермерите вече използват дигитални инструменти, а други 25 процента планират да го направят в бъдеще. Фермерите по целия свят използват дигитални инструменти за набор от разнообразни приложения, като прогнозиране, оптимизиране на решения във фермата или прецизно приложение на растителна защита. Основните движещи фактори за приемане на дигитализацията са икономически: 88 процента виждат подобрените добиви като мотивация да използват дигитални приложения, 85 процента спестяват разходи и 84 процента подобряват качеството на реколтата. Осигуряването на дългосрочната устойчивост на земеделските практики заема четвърто място (79%), подчертавайки ангажимента на фермерите към опазването на земята.

Въпреки това е налице разделение между държавите по отношение на дигитализацията с по-висок дял на дребни фермери в сравнение с другите пазари. Днес средно 65 процента от фермерите в световен мащаб използват дигитални инструменти, срещу 49 процента в Китай, 42 процента в Кения и само 8 процента в Индия. Въпреки това фермерите в тези държави планират да внедрят повече такива практики в бъдеще (Китай: 27%, Кения: 42%, Индия: 85%). Докато 72 процента имат малко познания за настоящите приложения на ИИ в земеделието, почти две трети (62%) се интересуват да научат повече.

Фермерите използват регенеративни практики за подобряване на здравето и производителността на почвата

Ролята на устойчивостта в мотивацията на фермерите да използват дигитални инструменти подчертава значението на дигитализацията в прехода към бъдещето на регенеративното земеделие. Подобно на мотивите за дигитализацията, фермерите виждат увеличаването на добива и подобрената производителност сред най-важните резултати, които регенеративното земеделие трябва да донесе, наред със здравето на почвата.

„Един от най-неотложните въпроси е как можем да отговорим на изискванията за защита на планетата, да произвеждаме достатъчно храна и да гарантираме, че фермерите могат да изкарват прехраната си от дейността си“, каза Родриго Сантос. „Един от отговорите на този въпрос се крие в концепцията за регенеративно земеделие. За нас това означава да увеличим производството на храни, доходите от земеделските стопанства и устойчивостта в променящия се климат, като същевременно обновяваме природата. Тази еволюция ще изисква съвместни усилия на фермерите, обществото и бизнеса.“

Над 90 процента от фермерите използват поне една регенеративна земеделска практика в своята дейност. Средностатистическият земеделски производител използва почти седем от селекция от 17 обичайни регенеративни земеделски практики, което показва, че все още има какво да се желае. Най-широко прилаганите практики са сеитбообращението, поддържане на плодородието на почвата чрез добавяне на хранителни вещества и мониторинг на здравето на почвата.

Фермерите вярват, че работата им е от критично значение и искат да бъдат чути
Въпреки широкия набор от предизвикателства пред фермерите, те виждат бъдещия потенциал и стойността на това, което правят. Земеделските стопани смятат себе си за критично важни за осигуряването на продоволствена сигурност (95%) и съответно смятат, че заслужават повече признание за ролята си (91%). Те също така смятат работата, която вършат, за важна за обществото като цяло (94%). Това води до факта, че две трети от тях са готови да насърчат бъдещите поколения да се стремят към земеделието като кариера.

„Фермерите искат да бъдат признати за приноса си към обществото. Всички ние можем да подкрепим тяхната работа, независимо дали работим директно с фермерите, разработваме подходящи политики или просто се възползваме от плодовете на техния труд“, каза Родриго Сантос. „Гласът на фермера е важен. С големите предизвикателства пред нас трябва да продължим да ги слушаме и да се учим от фермерите.“

Проучването Farmer Voice, поръчано от Байер, събира информация от над 2000 фермери в Австралия, Бразилия, Китай, Германия, Индия, Кения, Украйна и Съединените щати. Участниците са избрани на случаен принцип от всеки пазар с цел да се получи представителна извадка, покриваща разнообразието от профили на земеделски производители. Проучването е проведено независимо от Кинетек, световен лидер в областта на данните, анализите и прозренията в земеделието, здравето на животните и храненето. Анкетираните не са знаели, че проучването се провежда от името на Байер, за да не бъдат пристрастни техните отговори. Интервютата са проведени между юни и юли 2024 г.

Докладът от проучването „Farmer Voice“ е достъпен на: go.bayer.com/FarmerVoice 

––––-

За Байер

Байер е международна компания с основен опит в областите на здравеопазване и хранене от науките за живота. В съответствие с мисията „Здраве за всички, глад за никого“, продуктите и услугите на компанията са насочени към това да помогнат на хората и планетата да процъфтяват, като подкрепят усилията за преодоляване на основните предизвикателства, поставени от нарастващото и застаряващо глобално население. Байер се ангажира да стимулира устойчиво развитие и да генерира положително въздействие с бизнесите си. В същото време Групата цели да създава стойност и да увеличава потенциала си за печалба, чрез иновации и растеж. Марката Байер означава доверие, отговорност и качество в цял свят. През финансовата 2023 г. в Групата работят около 100 000 служители, а компанията реализира продажби в размер на 47.6 млрд. евро. Разходите за научноизследователска и развойна дейност възлизат 5.8 млрд. евро. За повече информация посетете www.bayer.com.