• Home
  • Новини
  • Христо Бозуков ще търси единна позиция с балканските страни за решаване на проблема с мечките

Христо Бозуков ще търси единна позиция с балканските страни за решаване на проблема с мечките

By on 06.10.2021 0 170 Views

Специалистите по лова в България работят много и в правилната посока за развъждането, селекцията, грижите за популациите на дивите животни и опазването им. Доказателство за това е трофейното дело в страната ни. Това е заявил министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при посещението си на Световното ловно изложение в Будапеща, Унгария,цитиран от пресцентъра на МЗХГ.

Форумът се провежда в периода от 25 септември до 14 октомври 2021 година, а страната ни се представя с голяма експозиция от над 200 трофея от едър дивеч – благороден елен, дива свиня, сръндак, лопатар и муфлон.

Министър Бозуков е коментирал и проблема с мечките. Той е подчертал, че се търси единна позиция на балканските страни за решаването му. „Ще разпоредя да се организира среща с експерти от съседните ни държави, които имат сходни проблеми с мечките, като ще се обсъдят и теми, свързани с ловните традиции и публично-частните партньорства. На нея ще бъдат поканени заинтересованите страни, за да се обмени опит и да се намерят трайни решения”, е казал още министър Бозуков.

На изложението от българска страна се представят 3 нови капитални трофея от благороден елен за златен медал. Те са привлекли вниманието на посетителите, тъй като са добити само преди дни, през втората половина на септември. Майстори на точния изстрел са чуждестранни ловци, които по линия на организирания ловен туризъм се сдобиват с тях в държавните ловни стопанства „Воден-Ири Хисар“ и „Дунав“-Русе. „Капитални трофеи с над 250 т. много рядко се добиват”, категорични са експерти.

В експозицията ни са включени и други 4 трофея, отстреляни миналия ловен сезон. Единият от тях е националният рекорд на сръндак. „Част от трофеите са от историческото ни минало, добити през най-силните години на миналия век, вижда се, че има приемственост в традицията, която е дълголетна”, е коментирал министър Бозуков.

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *