• Home
  • Новини
  • Липса на 2/3 от поголовието е установила проверка в 12 обекта по схемите за обвързана подкрепа в Софийска област

Липса на 2/3 от поголовието е установила проверка в 12 обекта по схемите за обвързана подкрепа в Софийска област

By on 19.10.2021 0 171 Views

Със засилен контрол, чрез регулярни и извънредни проверки, на животновъдни обекти, целим прекратяване на порочни практики. Инспекциите се извършват съвместно от експерти от Министерството на земеделието, храните и горите, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Това е заявил заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. Крум Неделков по време на инспекция на обект в района на Ихтиман. Проверките по сигнали ще продължат и приканвам гражданите да подават информация за манипулации, е казал още доц. Неделков.

Заместник-министърът е посочил за пример, извършен по сигнал в края на септември контрол в няколко обекта в Софийска област. „Той е реализиран на два етапа, като по време на първия са били проверени три животновъдни обекта на двама бенефициента, а през втория – 9 обекта на 6 бенефициента. В общо 12-те обекта, от заявени по схемата за обвързана подкрепа 872 говеда за подпомагане са установени едва 308 налични, което представлява липса от 2/3 от поголовието“, е информирал доц. Неделков. Той е съобщил и за установено несъответствие при декларираните животни по мярка „Агроекология и климат“, дейност „Опазване на застрашени местни породи – коне“. „От заявените общо 61 броя коне не беше установено нито едно животно“, посочва доц. Крум Неделков и уточнява, че на тези бенефициенти ще бъдат наложени санкции.

В допълнение, в съобщението, се казава, че БАБХ извършва регулярни проверки по отношение на идентификацията и регистрацията на животните, като минимумът, който е заложен в наредбата е 3% за едри преживни и еднокопитни и 5% от поголовието за дребни преживни животни. Подборът на животни се извършва на база предварителен риск-анализ по определени показатели, като има и проверки на случаен принцип.

„Съотношението случаен принцип и риск-анализ е съответно 20% и 80%. Подобен подход се използва и от ДФЗ, където на база риск-анализа се проверяват 7.4% от бенефициентите и 2.6 % на случаен принцип“, е обяснил земеделският заместник-министър. По време на самите проверки се събира информация за регистрацията на животновъдния обект, за животните в системата ВеТис, удостоверенията и уведомленията, които са свързани с движението на животните, с раждане, смърт и различни други събития за паспортите и други документи. Той е уточнил, че животновъдният обект, който днес се проверява е изграден по програма, резултатите от инспекцията ще бъдат съобщени допълнително, но първите показатели от проверката показват спазване на изискванията. Обектът е населен с млечни крави от породата „Симентал“ (на снимката).

(ПЗ)

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *