• Home
  • Новини
  • Днес, УС на ДФ „Земеделие” ще утвърди указанията за помощта за Ковид мерките с бюджет 72 млн. лева

Днес, УС на ДФ „Земеделие” ще утвърди указанията за помощта за Ковид мерките с бюджет 72 млн. лева

By on 29.10.2021 0 167 Views

Христо Бозуков е съобщил на брифинг В МЗХГ, че днес Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ предстои да утвърди указанията за прилагане на помощта в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ с максимален бюджет 72 млн. лева. Това се казва в съобщение на пресцентърът на МЗХГ, изпратен до медиите.

Този ресурс ще достигне до 50 хил. стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“, казал Бозуков. И е уточнил, че от тях 19 652 са в отрасъл животновъдство, като общият бюджет от 37,5 млн. лева ще бъде разпределен по 77 лв./глава за млечни крави, в т.ч. под селекционен контрол и биволи, месодайни крави под селекционен контрол. За планински крави и месодайни крави/юници по 45 лв./глава. Помощта за овце и кози, под селекционен контрол, ще бъде по 19 лв./глава, а за овце и кози, планински и Преходна национална помощ (ПНДЖ3) – 15 лв./глава. 

Служебният министър е съобщил още, че общият размер на помощта за пчеларите е 5 млн. лева и тя ще достигне до 6 285 стопанства, като те ще получат по 7 лева за всяко пчелно семейство.  29,5 млн. лева са предвидени за близо 21 хил. стопанства, в които се отглеждат плодове и зеленчуци. В стопанствата, в които се отглеждат ябълки, круши, череши/вишни, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, ягоди и малини ще получат по 550 лв/ха., а фермерите отглеждащи сливи и десертно грозде по 280 лв./ха. Субсидиите, предвидени за отглеждането на домати, краставици, корнишони и патладжан са 800 лв./ха, за пипер – 1120 лв/ха, за картофи, лук и чесън – 600 лв./ха, за моркови, зеле, дини и пъпеши – 300 лв./ха, за отглеждането на оранжерийни краставици, домати и пипер по 3300 лв./ха, за винени лозя  по 170 лв/ха. Приемът ще бъде отворен през ноември, а плащанията ще бъдат през декември, е казал Бозуков.

Христо Бозуков е коментирал още и въпроса с недостига на дърва за пазара, като е заявил категорично, че темата не трябва да се употребява политически. По въпроса  се е изказал и ресорният заместник-министър Атанас Добрев, който е обяснил, че е разпредено на всички териториални структури да бъдат в ежедневна връзка с кметовете на съответните населени места. Те следва да информират при установен недостиг или изоставане при осигуряването на дърва за огрев на местното население. „До момента от нашите териториални структури не е постъпвала информация за недостиг и забавяне, което да не може да бъде преодоляно. Ако има такива сигнали, моля да ни ги подадете, като поемаме ангажимент те да бъдат проверени“, е призовал (?) заместник-министърът.

(ПЗ)

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *