• Home
  • Новини
  • МЗХГ уточнява защо отделни животновъди не могат да получат субсидии по Ковид-мярката

МЗХГ уточнява защо отделни животновъди не могат да получат субсидии по Ковид-мярката

By on 10.11.2021 0 172 Views

Във връзка с въпроси от браншови организации и отделни животновъди за недопускане до получаване на субсидии по Ковид мярката за 2021 г., Министерството на земеделието, храните и горите прави следното уточнение, което изпрати до медиите.

В съобщението се казва, че процедурата за Ковид мярката е изключително облекчена. Допустимостта се основава на вече проверени данни, което е и основно искане на неправителствените организации, които участват активно в развитието на основните параметри по схемата. Средствата ще бъдат изплатени на база само предоставено заявление, създадено от системата ИСАК, която вече е събрана и обработена надеждна информация.

С цел да не бъдат загубени средства, както и самото прилагане на схемата за Ковид, което може да бъде застрашено от излизане от срока на Временната рамка на Европейската комисия – 31.12.2021 г. , бяха въведени специфични изисквания. Това е валидно валидност, която е валидна, предоставена по схеми за обвързано подпомагане и/или по Предишна национална помощ за овце-майки и кози-майки, свързани с производството (ПНДЖ3) за 2021 г. и получено подпомагане по същите схеми за 2020 г. С тях от една страна се удостоверява икономическата активност на земеделския стопанин, а от страна на контрола с помощта на използване, като се означава, че се проверява на допустимите за подпомагане на площите и животните.

Това е най-бързият начин за показване на финансова подкрепа в рамките на действието на мярката (до 31 декември 2021 г.) без да е необходимо да се представят допълнителни документи от страната на земеделските стопани.

Припомняме, че схемата за помощ ни „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопа за преодоляване на негативното икономическо въздействие върху COVID-19“ е насочена към земеделските стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ и има за цел да компенсира част от повишените производствени разходи в резултат от въведените противоепидемични мерки. Нейният бюджет е в размер на 72 млн. лева. Този ресурс ще достигне до 50 000 стопани.

Субсидиите ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г. 

За съществуването на стопанство, не отговарят на всички критерии, включени в схемата, които са важни и позволяват осъществяване на контрол, прозрачно и ефективно насочване на финансовия ресурс. така са стопанствата с констатирани „виртуални животни“, както и такива неизпълнили ветеринарномедицинските изисквания за отглеждане на селскостопанските животни. Новорегистрираните, имат възможност да се стопанисват от всички останали мерки и схеми, финансирани с и национални средства.

Освен това се спирате, които не попадат в обхвата на Ковид мярката за 2021 г.,   в началото на 2022 г. да бъдат подпомогнати по де минимис.

(ПЗ

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *