Агроном Душан Няголов: Технологични препоръки за отглеждане на био лозя

By on 07.03.2022 0 492 Views

1. Най-обща характеристика кои или какви лозови насаждения са признати за био лозя

Интересът към биологичното отглеждане на лозя в последните години нараства от страна на гроздопроизводители и винопроизводители. Площите с биологични лозя се увеличават както с винени, така и с десертни сортове. Тази тенденция се доказва и от факта, че има лозя, които са в преход и предстои да бъдат сертифицирани. 

Преходният период за лозя е три години, като през този период могат да се използват само регистрирани за био борба с болести и неприятели продукти. Торовете също трябва да бъдат сертифицирани за био производство или да се прилагат органични торове. 

Сертифициращата фирма, с която съответния кандидат е сключил  договор за контрол, извършва проверки дали се спазват правилата за био производство. С оглед на нищожната субсидия на декар, лозарите намират възможност за допълнителни средства за отглеждане на лозята като се сертифицират за био производство. Цената на био грозде често е на цената на конвенционално отглеждано грозде или с до 10 % по-висока. Причината е, че производителите на био грозде или винарските изби, продават продукцията си на нерегистрирани за био производство на вина заводи или винарски изби.

Повече по темата: изисквания при подготовка за прехода към биологично отглеждане на лозя: избор на място и избор на подходящи сортове; агротехника – може да прочетете в бр. 3/март 2022 г. – сп. „Практично земеделие“

Б.р. – Статията е авторска и е публикувана в бр.3/март 2022 г. на сп. „Практично земеделие“. Изданието може да бъде намерено от 08.03.2022 г. – по вестникарските павилиони в страната.

Авторът Душан Няголов е агроном с дългогодишна практика в областта на лозарството; 

Управител на АГРОВИЖЪН КОНСУЛТ

тел. : 0899 150 076

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *