• Home
  • От Байер
  • Радко Христов: Сега, в ранната пролет, трябва да изчистим житните посеви от плевели и Байер предлага решения

Радко Христов: Сега, в ранната пролет, трябва да изчистим житните посеви от плевели и Байер предлага решения

By on 01.03.2023 0 452 Views

На изложението Агра 2023, събитието на което фирма Байер традиционно участва всяка година, представяме нашите най-нови продукти, решения и иновации, каза Радко Христов, Продуктов мениджър житни култури и рапица в Байер КропСайанс България, пред акредитирани журналисти от аграрни медии.
(Публикуваме акцентите в презентацията на Р. Христов в резюме)
През 2023 година Байер предлага на българския пазар два изцяло нови продукта, насочени към житни култури, които следват най-новите тенденции при растителната защита и на пазара в този сегмент. През последните няколко години доста отчетливо се наблюдава развитие и намножаване на житното и широколистното заплевеляване на полетата в страната. Особено тази година това е изключително често срещано явление. Полетата в страната в момента са със силно заплевеляване, като дори плевелите на места са прераснали. Това означава, че техният контрол става все по-труден.
Затова е важен навременният контрол. Още преди два сезона фирма Байер предложи почвен продукт, подходящ за есенно приложение при житни култури – Матено Форте. Този хербицид изчиства полетата още през есента и така културата запазва и формира добивният си потенциал максимално добре.
Какво се получава обаче, когато не сме третирали наесен с почвен хербицид и трябва да изчистим полетата от плевели в ранната пролет, т.е. какво е решението в настоящия момент? Сега в житните посеви се наблюдава изключително широко и разнообразно заплевеляване с великденче, теменужка, мак и много други. Една голяма част от трудните за контрол плевели вече са в посевите. Този тип плевели задължително трябва да се контролират с продукти, които, на първо място, са безопасни за културното растение и на второ – подходящи за подобно заплевеляване.
Защо контролът на този топ плевели под общото название „ефемерни“ е труден? Първата причина за това е, че те имат физиологична преграда, т. е., предпазват се от активното вещество на хербицида, когато то попадне върху тях, чрез силния си восъчен налеп или власинки по листата. Поради това продуктът, който ще се приложи, трябва да бъде много ефикасен срещу такъв тип заплевеляване. Той трябва да се прилага заедно с прилепител, който да позволи проникването на активното вещество в плевелната маса.
Второ, тези плевели са трудни за контрол защото те растат през зимните месеци- тогава, когато пшеницата е в покой. Това означава, че през пролетта те вече са в графата „прераснали“, което ги прави „трудни“.
И не на последно място – продуктът да бъде безопасен за културното растение. Защо? Защото, когато се третира в ранна пролет, за да изчистим полетата от плевели (както в момента), много често сме свидетели на неблагоприятни климатични условия. Най-често това са големите температурни амплитуди – ниски температури в сутрешните часове и по-високи през деня. Затова наличието на антидот е нещото, което прави едни продукт безопасен. С такива качества са продуктите на Байер.
Нашето хербицидно портфолио е едно от най-богатите на българския пазар. Ние имаме решения за всяка ситуация на полето (Пасифика Експерт – пазарният лидер за смесено заплевеляване в житни, Атлантис Актив – за смесено заплевеляляване, Атлантис Флекс – при наличие на тежко житно заплевеляване с власатка, овсига и райграс и др.) Имаме решения за ефемерни плевели, както и за тежко и комплексно заплевеляване. Имаме и решение, което е балансирано – за контрол както на житно, така и на широколистно заплевеляване, като продуктът е еднакво добър и при двата вида плевели. Такъв тип решения навлязоха през последните няколко години и смея да твърдя, че Байер е компанията, която предложи най-широка гама от такива продукти. Предлагаме продукти както за есенно приложение, така и вегетационни хербициди за пролетно приложение срещу семесено заплевеляване. И не на последно място – напълно безопасни за културата.
Всички наши топ продукти за 2023 година участват във промоционална компания, която фирмата вече е предложила. Това е ВАУЧЕРНА ПРОМОЦИЯ ПРОДУКТИ ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА.
Ваучерите за растителна защита са нещо ново, което компанията развива за първа година в такъв мащаб и има за цел максимално да подпомогне и да увеличи рентабилността на стопанствата на земеделските производители, като предостави най-високото качество растителна защита на достъпна и атрактивна цена. В промоцията се включени всички основни фунгициди и хербициди на Байер не само за зърнено-житни култури, но и за царевица. При подписване на ваучер компанията предоставя по 5 лв. отстъпка за литър или килограм от топ продуктите, включени в промоционалното предложение.

На снимката: Радко Христов

(ПЗ)