• Home
  • Новини
  • Публикуван е Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за Централния регистър за проследимост на храните

Публикуван е Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за Централния регистър за проследимост на храните

By on 24.03.2023 0 264 Views

На официалния сайт на Министерството на земеделието, в рубриката „Нормативни актове“ за обществено обсъждане, днес, е публикуван Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за Централния регистър за проследимост на храните. Общественото обсъждане ще продължи до 24 април, 2023 г. Вносител на проектодокумента е служебният министър на земеделието Явор Гечев.
В предварителния доклад на земеделския министър до Министерския съвет относно Проекта за постановление са очертани мотивите за внасянето му и причините, които налагат приемането на акта.
Воденето на Централен регистър за проследимост на храните е съществен елемент от проследимостта, предоставяйки необходимата информация за проследяване на безопасността на храните, защита на общественото здраве, гарантиране на съответствие с разпоредбите и управление на рисковете за безопасност, цените и инфлационните процеси в сектора, е записано в документа. Създаването на регистъра, като система на проследяване, ще гарантира, че бизнес операторите произвеждат, обработват и дистрибутират хранителните продукти, в това число пресните плодове и зеленчуци, виното, спиртните напитки, останалите продукти по чл. 1 от Закона за виното и спиртните напитки, наричани по-нататък „храни“ и зърното по безопасен и прозрачен начин, поддържайки доверието на потребителите в доставките на храни на достъпни цени, се аргументира вносителят.
От текста на проекта става ясно, че ангажименти за подаване на информация към Централния регистър за проследимост на храните ще имат търговците на едро.
В допълнение се обяснява, че Централният регистър е организирана и поддържана от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) информационна система за осигуряване на проследимост на храните, в регистрираните или одобрени по реда на Закона за храните и Закона за виното и спиртните напитки обекти за производство, преработка и търговия на едро с храни, както и обекти за съхранение на зърно, регистрирани и одобрени съгласно Наредба № 23 от 2015 г. за условията и реда за мониторинг на пазара на зърно (обн., ДВ. бр. 8 от 2016 г.).
Проектът на наредба предвижда бизнес операторите да осигуряват предоставянето в информационната система на Централния регистър на информация в електронен формат по различни параметри, регламентирани в документа.
В мотивите още е записано, че в последните години делът на внесените в страната хранителни стоки, плодове и зеленчуци и зърно се е увеличил на годишна база, което от своя страна е довело до значително въздействие върху хранителната верига с различни по своите мащаби последствия. Друг фактор е, аргументира се вносителят, че притокът на вносни храни, зеленчуци и зърно може да засегне местните фермери и производители, които може да се борят да се конкурират с по-ниските цени, предлагани от вносните стоки. Това води до намаляване на производството на местно отгледаните храни и отрицателно въздействие върху икономиката, четем още в мотивите на земеделския министър.

Източник:

https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-postanovlenie-na-ministerskiya-s230323

(ПЗ)