• Home
  • Новини
  • ЕК ще даде 27,2 милиона евро на Италия, за да компенсира фермерите за птичия грип

ЕК ще даде 27,2 милиона евро на Италия, за да компенсира фермерите за птичия грип

By on 01.04.2023 0 188 Views

След положително гласуване от държавите-членки, Комисията ще предостави 27,2 милиона евро на Италия, за да помогне за компенсиране на фермерите в райони, засегнати от огнища на птичи грип. Финансирани от земеделския резерв, плащанията трябва да бъдат извършени на фермерите до 30 септември 2023 г.

Между 23 октомври 2021 г. и 31 декември 2021 г. 294 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците от подтип H5 („птичи грип“) бяха потвърдени и нотифицирани от Италия, се казва в съобщение публикувано на официялния сайт на ЕС.. Засегнатите видове са кокошки, кокошки носачки, пуйки, патици и токачки. Италия незабавно и ефективно предприе всички необходими мерки за здравето на животните и ветеринарни мерки, включително контрол, наблюдение и превантивни мерки. Установени са предпазни и наблюдателни зони. Това доведе до загуба на производство на яйца за люпене, яйца за консумация, живи животни и птиче месо във фермите, разположени в зоните с ограничения за движение, както и загуби поради унищожени и декласирани яйца и месо.

След официално искане от страна на Италия, Комисията реши, след задълбочен анализ, да покрие със средства на ЕС 50% от разходите, поети от Италия, за да подпомогне пазара на яйца и птиче месо, сериозно засегнати в райони с ограничения за движение поради огнища на птичи грип, се уточнява в съобщението.

(ПЗ)