• Home
  • Новини
  • Земеделските министри на Полша, Румъния, България, Унгария, Словакия и Молдова ще обсъждат удължаване на ембаргото за внос на украинска пшеница след 15 септември

Земеделските министри на Полша, Румъния, България, Унгария, Словакия и Молдова ще обсъждат удължаване на ембаргото за внос на украинска пшеница след 15 септември

By on 19.07.2023 0 267 Views

Министърът на земеделието на полша – Робърт Телус, който днес (19.07.2023 г.) ще се срещне с колегите си от Румъния, България, Унгария, Словакия и Молдова във Варшава, ще настоява за удължаване на ембаргото върху вноса на зърно от Украйна след 15 септември, съобщава Ройтерс.
Българският министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва в срещата на министрите на земеделието на Полша, Унгария, Румъния и Словакия в гр. Варшава, Полша, в сряда, съобщи пресцентърът на земеделското министерство и посочи, че срещата се организира по инициатива на полския министър на земеделието и развитието на селските райони Роберт Телус. Министрите ще обсъдят ситуацията на селскостопанските пазари и мерките за осигуряване на условия за справедлива конкуренция между фермерите в ЕС и страните кандидатки за членство в ЕС, се казва още в съобщението.
Обвинявайки Русия, че използва „зърно като боеприпаси“, която на 17 юли, т. г., едностранно прекрати международните договорености по зърнената сделка за износ на зърно през Черно море, министърът на земеделието Робърт Телус казва пред Ройтерс, че Варшава е готова да подобри транзита през Полша, тъй като зърното не може да се транспортира по море, но той посочва, че Европейският съюз трябва да помогне с инфраструктурата. Полският аграрен министър също така казва, че жътвата в Полша едва сега е започнала и допълнителният транзит няма да се случи веднага. „Трябва да принудим ЕС да помогне за подобряване на инфраструктурата“, е мнението му, изразено пред агенцията.
(ПЗ)