• Home
  • Новини
  • Фалшива новина е, че на 11-ти януари ЕК ще гласува законодателството по новите геномни техники

Фалшива новина е, че на 11-ти януари ЕК ще гласува законодателството по новите геномни техники

By on 10.01.2024 0 125 Views

Това е една много голяма лъжа, че на 11-ти януари, ще има гласуване в Съвета на министрите по земеделие към ЕС по отношение на обсъжданите промени в законодателството по темата нови геномни техники, каза министърът на земеделие и храните Кирил Вътев, в отговор на журналистически въпрос по време на първата копка за стартиране рехабилитацията на съоръженията на „Напоителни системи“, вчера, край гр. Ихтиман. Не ни е известно, кой пусна този слух, но ние от МЗХ сме наясно, че е фалшива новина, защото сме запознати с процеса и щяхме да знаем, каза още министърът. На 10 и 11 ти януари, т. г., обаче, има заседание на работната група на комисията в Брюксел, в която България има един представител д-р Ивелин Ризов, служител на Министерството на земеделието и храните. Той, на този етап, към този момент, е, може би, най-компетентният човек в страната по темата – как се развива проектът за нов европейски регламент по новите геномни техники, продължи Кирил Вътев.
Истината е, че и на предстоящия Съвет на министрите по земеделие, в края на месец януари, т. г., няма предвидена такава точка и ще видим дали ще има през февруари, каза още земеделският министър. Но така или иначе, след амбицията на испанското председателство (б. р. – приключило в края на 2023 г.) такъв регламент да се приеме по време на техния мандат – това не се получи. Не достигнаха няколко процента, защото тежестта на едни глас е толкова, колкото процента представлява населението на всяка страна – членка към общото население на ЕС, поясни министърът.
Той припомни, че на последното заседание в края на 2023 г. по темата България е гласувала „въздържал се“, разбира се и други страни, в т. ч. и Германия. Ако само Германия или Полша гласуват „за“, регламентът ще бъде приет, каза Кирил Вътев.
Яна Брезовска
На снимката: Част от присъстващите на събитието при първата копка за рехабилитация на каналите на „Напоителни системи“ край Ихтиман