• Home
  • Новини
  • Експерти: Месото и млякото от животни, хранени от паша, са по-богати на Омега-3 и витамини

Експерти: Месото и млякото от животни, хранени от паша, са по-богати на Омега-3 и витамини

By on 07.03.2024 0 130 Views

Д-р Флориан Лейбър, експерт по хранене на животните и заместник ръководител на Департамента по животновъдни науки към Изследователския институт по биологично земеделие (FiBL) в Швейцария, споделя:
„Млечните и месните продукти от пасищни преживни животни са по-здравословни от продуктите от животни, хранени с други фуражи като царевица, соя, и специални комбинирани фуражи и смески.“
Твърдението на д-р Лейбър се основава на дългогодишна работа и анализ на проучвания от цяла Европа. Той беше специален гост-лектор по тази тема на онлайн семинар, проведен на 31 януари с неправителствени организации и фермери, се казва информация на Сдружението за селскостопански и екологичен просперитет (СТЕП), изпратена на редакционната ни поща.

В допълнение се посочва, че по време на семинара експертът по хранене на животни е представил няколко проучвания, с които да подкрепи заключенията си.
Първото предимство, посочено от д-р Лейбър, е по-високото съдържанието на Омега-3 мастни киселини. При продуктите от животни, хранени с конвенционални смески, доминират Омега-6 мастни киселини, които също са важни за здравето, но се срещат много по-често в една нормална човешка диета.
На второ място се отчитат по-високи нива на витамин Е и витамин А.
Разликата е в начина на хранене на животните, но и в мястото на хранене. Пасищните животни приемат с диетата си, освен трева, и вторични растения като билки, дребни плодове, корени и други. Веществата от тези производни са изключително важни, защото именно те помагат на животното да запази Омега-3 мастните киселини, които иначе биват разградени и загубени в търбуха. Растителното биоразнообразие в пасищата, особено в планинските пасища (над 2000 м), е спомогнало в позитивен аспект за еволюционния процес при преживните животни, тъй като то спомага за биохимическото разнообразие в организма на животните.

(ПЗ)