• Home
  • Растителна защита
  • торове
  • семена
  • Милен Мильов: Опазването на посевите от пшеница и царевица трябва да продължи в ситуацията на променливо време, за да не се губи добив от развитието на болести, неприятели и вторично зеплевеляване
21.05.2024

Милен Мильов: Опазването на посевите от пшеница и царевица трябва да продължи в ситуацията на променливо време, за да не се губи добив от развитието на болести, неприятели и вторично зеплевеляване

By praadmin 0 253 Views

 Байер предлага сигурни растителнозащитни решения при пшеница с продукти като Каюнис® и Зантара® и новият инсектицид Сиванто® Енерджи
 При царевицата – Лаудис® и Екип® осигуряват добър контрол на широк спектър от плевели, поникнали в по-късните фази от развитието й

Намираме се на нашето поле за БАЙЕР АГРОАРЕНА 2024, което е разположено в землището на с. Горна Митрополия, Плевенска област. По добра традиция, в средата на месец май, тук, събрахме земеделски производители, с които коментирахме ситуацията на полето и им показахме развитието на посевите от пшеница и царевица до момента. А също – и проблемите, които сме решили и това, което предстои в растителната защита – като технологични решения до края на вегетацията на културите. Това съобщи Милен Мильов, Регионален Мениджър за Централна, Северна и Западна България в Байер КропСайанс, пред акредитираните за събитието журналисти (15 май 2024 г.).


Ето какво каза още експертът на Байер, представяйки „Технологии за рентабилно производство в пшеница и царевица – ефективност на първите третирания и предстоящи РЗ мероприятия“, които производителите имаха възможност да наблюдават, приложени в опитното поле на Центъра за агроиновации, Горна Митрополия, на компанията (в резюме и със съкращения):

ПШЕНИЦА
„По отношение на пшеницата, в началото на сезона – в края на февруари – началото на март, наблюдавахме развитие на брашнеста мана и септория в посева с културата на това поле“, каза М. Мильов и продължи: Тези ранни пролетни болести по пшеницата туширахме успешно с първите третирания (Т1): със Солигор® в доза 80 мл/дка и Инпут® в доза 100 мл/дка. Малко по-късно в сухите условия – края на март и началото на април и високите температури, в това поле наблюдавахме първа индикация за развитие на кафява ръжда (условията бяха подходящи за развитието й), и разбира се, с вторите третирания (Т2) тази зараза беше стопирана.
Какво обаче се случва в момента (Б. а. – към средата на м. май)?


Сега, поради захлаждане на времето, честите превалявания и температурният диапазон, който е между 15°С и 21°С – наблюдаваме развитие на жълта ръжда директно върху флагов лист на пшеница. Това е една индикация, че опазването на посевите трябва да продължи и да направим съответните третирания, ако искаме да вземем максимума от добива в тези полета.
Какво можем да направим от тук нататък като третиране? Предложението е: Каюнис® в доза 80 мл/дка във фаза млечна зрялост на пшеницата. Продуктът по много ефективен начин ще удължи естествената защита от жълта и кафява ръжда в посевите и също така ще даде добър физиологичен ефект, който ще подкрепи вегетацията на културата и съответно ще се получат допълнителни добиви от порядъка на 50-60 кг/дка с много по-високо качество на зърното.
Каюнис® може да бъде комбиниран с Децис® 100 ЕК в доза 7,5 мл/дка за защита на класовете от ларви на дървеница, трипс, листни въшки. А земеделците, които искат да работят на сигурно с инсектицид с дълго и хубаво последействие – може да приложат Сиванто® Енерджи в доза 75 мл/дка в комбинация с Каюнис® (80 мл/дка). Сиванто® Енерджи е нов системен инсектицид от Байер в пшеница. Подобно третиране ще запази качеството на зърното и загубите, които могат да се претърпят както от ръжди, така и от неприятели. В случаите, когато развитието на ръжда е напреднало и отчетливо се наблюдават приключили инкубации (загиване на листна маса в посевите) – много добър лечебен ефект, през втората половина на месец май, може да се получи от Зантара® в доза 125 мл/дка. И двете активни вещества в Зантара® работят изключително бързо и ефективно по отношение на туширане на стартирали инкубации и приключили такива от кафява и жълта ръжда. Разбира се, Зантара® също дава хубав, физиологичен ефект, който ще подкрепи растенията с удължаване на вегетацията и натрупване на по-добър хектолитър и качество на зърното.
По наша оценка – определяме локацията тук (Горна Митрополия) като добра – наблюдава се развитие на жълта, кафява ръжда и септория и затова считаме за подходящо да организираме още едно повторение на събитието АГРОАРЕНА – в първата половина на юни, т. г., в което да покажем финално изведената растителна защита и ефикасността от нея.

***За препоръките на М. Мильов относно предстоящите мереприятия за комплексно опзаване на царевичните посеви от вторично заплевеляване – четете в следващата публикация, която ще излъчим на 23 май, т. г.

Яна Брезовска, сп. „Практично земеделие“