Новини

ДФЗ отваря прием по мярката за „Кризисно съхранение на вино” на 01 март, т. г.

2021-02-13 

В периода от 01 – 12 март 2021 г. могат да бъдат подавани заявления по мярка „Кризисно съхранение на вино“, се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).
 Бюджетът, предвиден по тази мярка за 2021 година е 5 млн. лева, а размерът на финансовата помощ е 7 ст. на литър вино, складирано за 1 месец.
 „Кризисно съхранение на вино“ представлява съхранение в данъчни складове или обекти за производство на вино на временното оттеглено от пазара вино. Мярката се прилага за вина, предназначени за съхранение поради липса на възможност за търговска реализация.
 Целта на мярката е да се осигури икономическа подкрепа на винопроизводителите, които поради извънредната пазарна ситуация,  резултат от пандемията от Covid 19, няма да могат да реализират произведеното вино.
Помощта се предоставя за съхранявани партиди вино в период от 16 октомври 2020 г. до 20 септември 2021 г. Допустимо е авансово плащане – 100 % от помощта, при което периодът на съхранение може да бъде до 31 декември 2021 г.
 В случай на наличен бюджет може да бъде проведен втори прием по мярка „Кризисно съхранение на вино“ от 1 до 11 юни 2021 г. Заповедта за този прием ще бъде публикувана до 29 май на официалната интернет страница на Държавен Фонд „Земеделие“.
 Заявления за подпомагане по мярка „Кризисно съхранение на вино“ се подават в Държавен Фонд  „Земеделие“, напомнят от ИАЛВ.

(ПЗ)