Новини

Глобалният пазар на ядливи насекоми нараства годишно с 26%

2021-06-05 

На уебинарпрез м. май 2021 г., организиран от Департамента по Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), беше препотвърдено становището на групата EFSA, което тя изрази в началото на година пред Европейската комисия, че  консумацията на продукти от изсушен жълт брашнен червей (Tenebrio molitor) е безопасно, се съобщава в Бюлетин №5 на CAPA (Център за икономически изследвания в селското стопанство).

В някои европейски държави, като Германия, ядливите насекоми са нишов продукт, който се радва на растящ потребителски интерес. Според немското специализирано издание за търговия Lebensmittelzeitung, цитирано в доклад на USDA, глобалният пазар на ядливи насекоми нараства годишно с 26%, като се прогнозира стойността му да достигне 4,63 млрд. US$ към 2027 г., се посочва още в бюлетина на САРА.

 Терминът жълт брашнен червей се отнася до ларвната форма на вида насекомо Tenebrio molitor. Като нова храна (NF), в съответствие с Регламент (ЕС) 2015/2283, е одобрена термично изсушената ларвна форма на жълтия брашнен червей или като цяло насекомо, или под формата на прах. Новата храна има високо съдържание на протеини, мазнини и фибри (хитин) и се твърди, че по съдържание на протеини превъзхожда телешкото месо.

 (ПЗ)

Снимка/източник: https://commons.wikimedia.org/