Новини

Незаконна сеч в „царските гори” край с. Мала църква

2021-06-05 

Екип на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Регионална дирекция по горите-София разкри нарушения в горски масив, собственост на наследниците на цар Фердинанд и цар Борис ІІІ в землището на с. Мала църква, се съобщава на официалния сайт на агенцията.

Нарушението е констатирано при извършена на 03-06-2021 г. проверка на територията на община Самоков в общински, частни и държавни гори, се посочва в информацията.

В частен горски имот, т. нар. „царски гори“ в землището на с. Мала църква проверяващите установили 59 броя незаконно отсечени дървета от бял бор, смърч, ела и бяла мура в размер на 105 пл. куб. м стояща маса. За нарушението ще бъде уведомена Районна прокуратура - Самоков .

В хода на проверката, са открити нарушения и в две общински сечища в землището на с. Мала църква, където горските служители установили несъответствие между провежданата сеч и предвидената по горскостопански план, както и отсечени единични немаркирани дървета. Дейността в единия подотдел е прекратена.

Проверки са извършени и в землището на с. Говедарци, където са съставени два акта по Закона за горите за нерегламентирана сеч, съобщават още от ИАГ.

(ПЗ)

 Снимки: ИАГ