Новини

Ще бъдат взети повторни кръвни проби от животните на Ана Петрова от град Болярово

2021-06-10 

Ще бъдат взети повторни кръвни проби от животните на Ана Петрова от град Болярово. Това е станало ясно по време на среща на заместник-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков със стопанката и нейните адвокати, съобщи пресцентърът на земеделското министерство.

„Лично съм готов да съдействам на колегите от Българската агенция по безопасност на храните и да вземем пробите заедно. Ще изготвим план за действие и имате пълна подкрепа от наша страна“, е заявил доц. д-р Неделков.

Ана Петрова и адвокатите й са заявили, че благодарят за организираната среща и за това, че служебното правителство внася нова линия за решаването на въпроса, който залежава от 2018 г.

Участие в разговорите е взел и изпълнителният директор на БАБХ доц. д-р Деян Стратев. Той е декларирал пълна подкрепа и готовност за действие по казуса. Доц. Стратев е заявил още, че новото ръководство на Агенцията ще работи за и в полза на гражданите в пълна координация с МЗХГ.

 

ОТ МЗХГ припомнят, че през месец юли 2018 г. БАБХ обявиха 7 огнища на чума по дребните преживни животни в  общ. Болярово, обл. Ямбол и в с. Кости, общ. Царево, обл. Бургас. По тази причина е издадена заповед за евтаназиране на животните в района, където животновъдството е основен поминък на хората. Заради болестта са унищожени над 2000 животни. Стадото на Ана Петрова обаче е опазено от доброволци.

Във връзка с темата за обезщетение на фермерката, поради пропуснати ползи е станало ясно, че ще бъде потърсена и възможност за финансово подпомагане.

(ПЗ)