Новини

Работна група ще разработва Програма за местни и регионални продукти в България

2021-07-30 

Страната ни започва програма за местни и регионални продукти. Това е обявил заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на първото онлайн заседание на Междуведомствената работна група за изготвяне на Програма за регионални и местни продукти към МЗХГ., цитиран от пресслужбана на земеделското миминестрество. „България разполага с благоприятни агроекологични и климатични условия за производство на разнообразни селскостопански продукти, храни и напитки, много от които с уникални качества и специфика“, е казал Георги Събев. Заместник-министър Събев уточнява, че наличието и предлагането на качествени продукти става все по-важно за потребителите. По думите му,  производството и популяризирането на регионални и местни продукти е с висок потенциал за укрепване на земеделските дейности и местната икономика.

„В новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г. е заложено да бъдат насърчавани европейските схеми за качество. Този тип подпомагане създава възможност за местните производители да повишат имиджа на своите продукти и да достъпят до нови пазари“,  е заявил още заместник-министър Събев. Той е уточнил, че целта на подкрепата за схемите за качество е да се популяризират местни и регионални храни.

В ход е изработването на слоган за програмата, като едно от предложенията е това да бъде: „България – страна на хилядите вкусове!“.

В междуведомствената работна група, която ще разработва програмата, участват представители на Министерство на културата, Министерство на туризма, Министерство на икономиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и други, се посочва в съобщението.

(ПЗ)