Новини

България и още шест държави настояват за бързо приемане на основните законодателни актове за ОСП

2021-09-14 

В съвместно писмо министрите на земеделието наБългария, Хърватия, Румъния и страните от Вишеградската четворка (Чешката република, Унгария, Словашката република и Полша)призовават Европейския парламент да свика пленарно заседание възможно най-скоро за приемане на трите основни законодателни актове, свързани с новата Обща селскостопанска политика, съобщиха от МЗХГ. Писмото е адресирано до председателя на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент Норберт Линс, се казва в съобщението.

В документа, министрите оценяват приноса на Европейския парламент за постигането на предварителното политическо споразумение по реформата на Общата селскостопанска политика още през месец юни тази година. Те изразяват своята убеденост, че е направена важна стъпка към един по-конкурентоспособен и устойчив европейски земеделски сектор.

В хода на подготовката на националните Стратегически планове е необходимо приемането на вторично законодателство – актове за изпълнение и делегирани актове, освен на основните регламенти и тяхната публикация в Официалния вестник на ЕК, се казва още в писмото.

„Вярваме, че Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС имат обща политическа отговорност към европейските фермери“, посочват в заключение министрите в писмото, цитирани от пресцентъра на МЗХГ.

(ПЗ)