Новини

145 хиляди тона винено грозде се очаква да бъде прибрано тази година

2021-09-15 

С 20 % по-висок добив от грозде очакваме у нас тази година. Това е казал пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство. Той заедно с вицепрезидента на България Илияна Йотова участва в гроздобер в лозовия масив на вила „Мелник“, която се намира в землището на с. Хърсово, община Сандански.

„145 хиляди тона винено грозде се очаква да бъде прибрано, като от него ще бъдат произведени около 100 млн. литра вино“, съобщва земеделският министър. По прогнози гроздовата реколта ще бъде с добри захарни и качествени показатели. В допълнение проф. Бозуков е посочил, че българското вино е конкурентно и трябва да се използват всички възможности за неговата реализация на външния пазар.

Аграрният министър е съобщил, че за месеците юни, юли и август от Държавен фонд „Земеделие“ са изплатени близо 12,5 млн. лв. на производителите в сектора по различните мерки на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.). Браншът се предвижда да бъде подпомогнат и чрез Ковидмерките, за прилагането на които бе осигурен финансов ресурс с актуализацията на бюджета.

По време на посещението си министър Бозуков е провел среща с представители на бранша, на която са коментирани възможностите за разширяване на пазарите за винопроизводителите, както и целевото подпомагане на сектора.

Символични домакини на събитието са семейство Зикатанови, собственици на вила „Мелник“, които са показали на гостите производствените зали, лабораторията, в която изследват виното си и суровините, както и избата, в която съхраняват продукцията си.

(ПЗ)