Новини

Зам.-министър Неделков настоява за подпомагане на унифицираното прилагане на стандартите за хуманно отношение в ЕС

2021-09-21 

Необходимо е унифицираното прилагане на стандартите за хуманно отношение в Европейския съюз да се подпомогне. Това е заявил заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. Крум Неделков на среща с делегация на анкетната комисия на Европейския парламент относно защитата на животните по време на транспортиране, която се е провела вчера, съобщава пресцентърът на МЗХГ. Той е подчертал, че ЕС има едни от най-високите стандарти за хуманно отношение към животните в световен мащаб. Заместник-министър Неделков е информирал, че тези стандарти не се прилагат от трети страни и е нужно на европейско ниво да се търси съдействие за въвеждането им. Така, по думите му, ще се търси реципрочност, за да няма нарушена конкурентоспособност на европейските производители.

По време на срещата земеделският заместник-министър е уточнил, че България прилага всички необходими мерки за намаляване на случаите на нарушение по време на транспортиране на животните. „За по-добри резултати в тази посока обаче е нужно да се предприемат съвмести и координирани мерки във всички държави членки на ЕС. Те трябва да бъдат фокусирани особено в мястото на натоварване на животните, където  е необходимо да бъде съблюдавано, както техническото съответствие с изискванията за транспортното средство при превоз на определения вид животни, така и да се планират периодите за почивка, да се осигури достатъчно вода и храна, гарантиращи благосъстоянието на животните“, е казал още доц. д-р Крум Неделков.

Той е категоричен, че от влизането в сила на Регламента относно защита на животните по време на транспортиране, има множество примери за нарушения и неизпълнение. Всички те са документирани и докладвани официално към компетентните органи.

От МЗХГ припомнят, че в своята резолюция за защитата на животните по време на транспорт от 2012 г., Европейският парламент призова за ефективно и еднакво прилагане на съществуващото законодателство на ЕС.  Въпреки това, проверките на нашата граница, която е външна на ЕС, все още констатират неспазване на изискванията при износа на живи животни за трети страни. В последните години се наблюдава намаляване на тези нарушения и порочни практики.

(ПЗ)