Новини

За последните 3 месеца БАБХ спря вноса на 200 тона храни, в т. ч. 23 т агнешки дреболии и 22 т лешници с афлатоксини

2021-10-05 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна до пазарите в България и ЕС близо 200 тона храни, внос от трети страни, които не отговарят на законодателството. Количествата са задържани в рамките на третото тримесечие на 2021 година (м. юли-м. септември). Така теглото на възбранените пратки от началото на година достига над 1 745 тона. Итформацията е публикувана на официялния сайт на агенцията.
 
Най-голямо е количеството на възбранените агнешки субпродукти (напр. дреболии) – 23 тона, при храните от животински произход. Съставните продукти (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти и от животински, и от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи), които не са отговорили на изискванията са в размер на 7 тона.
 
Заради констатирано наднормено съдържание на афлатоксини не са допуснати също и 22 тона лешници.
 
Всички храни, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.
 
Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно, посочват от БАБХ.

(ПЗ)

Снимка: pixabay