Новини

Според земеделският министър, най-спорните теми в Националния стратегически план ще бъдат таваните и субсидиите

2022-01-06 

„Политиката, която ще следваме е на пълна прозрачност. Нашата цел е да има по-голяма отчетност и повече контрол, както и да няма съмнения за злоупотреби при управлението на европейски средства.” Това е заявил министърът на земеделието Иван Иванов при представянето на приоритети на Министерство на земеделието в работата си пред ресорната комисия на Народното събрание, цитиран от пресслужбата на министерството.

„Важна задача пред нас е завършването на Националния стратегически план, по който се работи от началото на 2020 година и по-голямата част от него вече е разгледана от Тематичната работна група“, е информирал министърът. Той е допълнил, че това което трябва да се направи сега е да бъдат намерени допирните точки с приоритетите в подписаното коалиционно споразумение, и ако има нужда той да бъде моделиран. И. Иванов подчертал, че споразумението е основният документ, който ръководи политиката на министерството. „Заради политическите сътресения не беше внесен до края на 2021 година, като нашият план е края на февруари или март да сме готови, защото има още заседания на тематичната работна група“, е казал аграрният министър. По думите му, предстоят едни от най-спорните теми, по отношение на таваните и субсидиите и уточнил, че ще бъде направен преглед и на някои от интервенциите, ако те не отговарят на записаното в коалиционното споразумение и може да има промяна и в тази посока. Относно субсидиите той е изтъкнал, че в коалиционното споразумение е точно посочено какъв да е той и този ангажимент ще бъде следван.

По думите му, предстои през следващата седмица да бъдат проведени разговори с представителите на земеделските производители, на които основен фокус ще е обсъждането на Националния стратегически план. „За нас е важно да чуем мнението на браншовите организации“, е коментирал министърът. И допълнил, че по отношение на работата на асоциациите е представен проект на Наредба за браншовите организации, която може и да бъде подготвена като закон. „Тази идея предстои да бъде обсъдена и на политическо ниво, като крайното решение ще бъде взето от Коалиционния съвет“, подчертава той.

По отношение на Изпълнителна агенция по горите, министърът е посочил, че отива под ръководството на Министерски съвет, както е записано в споразумението. „Нашата работа е да подготвим законодателната част и подзаконовата уредба, за да може това да стане най-бързо и безболезнено“, е уточнил И.Иванов.   

Аграрният министър коментирал, че ведомството е едно от малкото министерства, които има смесен екип, като заместник-министрите са както от БСП, така и от ПП. По време на заседанието пред народните представители е представен и екипът, както и разпределението на ресорите на заместник-министрите.

(ПЗ)