Новини

Върху 9 варианта на Стратегическия план работят в земеделското министерство, твърди Иван Иванов

2022-01-10 

Предстоят срещи с бранша през тази седмица, на които ще се обсъдят и предложат решения за важните въпроси в секторa.

„Работим с усилени темпове по изготвянето на Стратегическия план за земеделието“, това заяви министърът на земеделието Иван Иванов в ефира на БНР, цитиран от пресслужбата на министерството.  Той припомни, че основните рамки на стратегическия документ са уредени от Регламент 2021/2015 ЕС, но е важен и индивидуалният подход, който ще устрои всяка държава, се казва в съобщението „Анализът, който започнахме да правим от първия ден вече е почти готов. Влезли сме в крачка и работим по документа. Част от въпросите ще обсъдим и на срещите, които предстоят тази седмица с бранша”, уверява министърът. По думите му, до края на февруари, началото на март т.г. трябва да има завършен документ. Министърът е уточнил, че се работи по 9 варианта на стратегическия документ, всеки от които със съответните калкулации, които ще се обсъждат заедно с бранша, като ще бъде избран такъв, който да отговаря най-много на изискването да няма дисбаланс между подкрепата в браншовете.

Министърът подчертава, че ще се търсят начини средствата да бъдат насочвани както за подпомагане по обвързаната подкрепа и за други интервенции по първи стълб на ОСП, така и по втори стълб чрез ПРСР. Министър Иванов информира, че механизмът за одобрение на документа е направен така, че предстои да се потърси външен оценител на финансовите мерки, като всички решения ще бъдат подкрепени с експертиза. По отношение сроковете на представянето на документа министър Иванов изрази своето неудовлетворение от оставянето на документа за придвижване от настоящия екип в толкова кратък срок.

По отношение на таваните, министърът припомня, че при взимането на решението, трябва да бъдат съобразени и постигнатите договорености от коалиционното споразумение.

Министър Иванов подчертава, че по всички въпроси Министерство на земеделието е в тясно сътрудничество с браншовите организации, които пряко участват и в работата на Тематичните работни групи, като целта е заедно да се постигнат най-добрите решения за сектора.

По отношение  на по-общата картина, министър Иван Иванов подчертава, че моментът е неблагоприятен за българското земеделие и цените на енергоресурсите неминуемо ще се отразят на българския продукт. Той е уверил, че в следващите дни предстои обсъждане на бюджета във всички негови аспекти. Той е обяснил, че ще бъдат водени разговори с Министерство на финансите, за един увеличен ресурс за държавни помощи, за да може максимално рационално да се използва той за интервенции в подкрепа на земеделските производители. Министърът е припомнил в този контекст, че Министерство на земеделието направи преди началото на тази година прехвърляне на ресурс от подпомагането на производителите на полски зеленчуци към тези на оранжерийни.

 (пз)