Новини

Увеличават се площите с овощни и зеленчукови култури

Два пъти повече е относителният дял на земеделския сектор в икономиката на Област Сливен от средното за страната, съответно 11% към 5,3%. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“ в град Сливен, цитирана от пресслужбата на МЗХ. „Целта на инициативата е да покажем, че българският производител произвежда все повече и по-качествени продукти“, добави тя. Министър Танева подчерта, че кампанията навсякъде се подкрепя и от местни власти и се радва на засилен интерес както от страна на производители, така и на потребители.

Десислава Танева посочи, че отличителна характеристика на сектора в Сливен е многообразието в земеделието. Министърът изтъкна, че след промените в субсидирането на плодовете и зеленчуците през последните  две години се увеличават засадените площи на тези култури в областта. „Площите със зеленчуци са се увеличили два пъти“, каза още тя и добави, че в сливенско се отглеждат 47% от прасковите и 9% от черешите в страната.

Министър Танева отбеляза, че от животновъдството в региона най-развито е говедовъдството, следвано от овцевъдството и козевъдството. Говедовъдството представлява над 5% от цялото поголовие и е сред първите 10 области в страната. „От общо използваната площ постоянно затревените площи са близо с 50% повече от тези в национален план, което дава условия за развитие на животновъдството“, отбеляза Танева.

 

На изложението присъстваха 30 местни производители, които представиха плодове, зеленчуци, мед, млечни и месни продукти, тестени изделия и други.