Статии

Сеитба на късни зелеви култури, моркови, корнишони и домати

2014-06-09 

Зелеви култури

За да се произведе разсад от късно главесто зеле и карфиол за есенно отглеждане, семената се засяват от началото до края на юни в открита леха. След появата на първия същински лист зелевият разсад се разрежда на около 4 см в реда, а при карфиола се оставя по 1 растение на разстояние 5х5 см.

Разсадът от зеле е готов за разсаждане, когато растенията образуват по 4-5 същински листа и са високи около 12-15 см /след около 35 дни/. Разсадът от карфиол е готов за засаждане след 35-40 дни, когато е висок 20-22 см и формира 5-6 листа.

При засаждането на зелевия разсад по-дългите коренчета се съкращават до 1/3, а по-големите листни петури се съкращават до 1/3 или наполовина. Корените на разсада от карфиол преди засаждането се опресняват, а от листната маса се отрязва 1/2, за да се намали изпаряващата повърхност и се прихванат по-лесно растенията.

Късни моркови и корнишони

Морковите за късна есенна консумация се засяват в началото на лятото, а корнишоните за късно производство до средата на юли.

Сеитбената норма при морковите е 600-800 г/дка семена, дълбочината на сеитба 2,5-3 см върху ниска равна леха, ограничена с тирове. Разстояние между редовете - 25 см. Първото прореждане се прави, когато растенията образуват 1-2 същински листа, при което разстоянието между отделните растения в реда се оставя 1-2 см. Второто прореждане се прави след 15-20 дни. Отскубват се по-едрите кореноплоди за консумация, а оставените растения отстоят на разстояние 3-8 см в реда и се доотглеждат за есенно прибиране. Преди всяко плевене или прореждане е необходимо посевът да се навлажни, за да не се пречупят крехите кореноплоди.

Корнишоните за късно производство е добре да се засяват на местата освободени от ранното зеле, ранните картофи и фасула. Препоръчва се в лехите с корнишони да се оформят кулиси /от царевица, вейков фасул и др./ на разстояние 8-12 м едни от други, които ще ги предпазят от засушаване през лятото. Засяването на семената се прави в гнезда, разположени на 40-60 см. Във всяко гнездо се слагат по 1-2 лопати добре угнил оборски тор или подобрена почвена смес. Семената предварително се накисват в малко хладка вода в продължение на 12 часа, а ако се рътят са необходими 2-3 дни, за да формират 1-1, 5 см коренчета. Във всяко гнездо се поставят по 4-5 семена, а след поникването се оставят по две от най-добре развитите растения.

Късни домати

Семената за производство на късни домати, които доузряват в приспособени за целта помещения, се засяват от края на май до 5 юни. Произвежда се гъст разсад, който е готов за разсаждане след около 30 дни  в открита леха. Необходими са 2,5 - 3 г семена за 1 кв/м гъст разсад. Семената се покриват с тор или торопочвена смес и се поливат 5-6 л/кв.м вода. Разсадът се наблюдава за появата на болести и вредители и не се пикира. Ако е прекалено гъст, се прорежда. На постоянно място се изнася в следобедните часове или сутрин, за да се избегне повяхването му. Растенията се засаждат върху високи лехи на редове. Разстояние между редовете 80-85 см, а вътре в реда между растенията - 30 см.

 

Продължение по темата – в рубриката «Градинарство» - сп. Практично земеделие, бр.6/юни 2014 г.