Статии

Иновации на ИРГР-Садово

2015-04-04 

След проведения „Ден на фермера в Садово” през 2014 г., посветен на юбилея на проф. Дора Бояджиева и преминал под патронажа и с участието на президента на Р. България г-н Росен Плевнелиев, най-голямото международно селскостопанско изложение АГРА` 2015 бе следващото значимо представяне на Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков"(ИРГР) в гр. Садово. При откриване на изложенията АГРА, Винария, Фудтех и БиоАГРА в Международния панаир-Пловдив, през март т. г., министърът на земеделието и храните г-жа Десислава Танева, отдели специално внимание за щанда на ИРГР-Садово. Той бе аранжиран под мотото „ИРГР Садово предлага алтернативи в земеделието”. На него бяха подчертани предимствата на земеделски култури, които в новия програмен период от ПРСР 2014-2020 заемат важно място в сиотбоборота и в схемите за зелени плащания, макар и да не са така популярни в момента.

От една страна става въпрос за културите известни като бобови, „протеинови” или азотфиксиращи. За голямо съжаление, това са култури, които имат слабо разпространение не само у нас и това принуди Европейската комисия да предвиди отделни субсидии за тези, които ги отглеждат. Това бе направено с цел повишаване на техния дял, защото те са отлични предшественици за всички други култури, повишават екологичната насоченост на земеделското стопанство и са едно от основните средства за преодоляване на „протеиновия глад” в световен мащаб. За земеделските стопани е важно да знаят също, че използването им може да доведе до желаната „деверсификация” при „зелените” плащания (в стопанствата с над 10 хектара) и до осигуряване на необходимите 5 % екологично насочени площи в стопанства с площи над 15 хектара. Това, като пари, означава увеличаване на плащанията за еденица площ с 30 %.

Сортове протеинови култури, застъпени в ИРГРІСадово

От протеиновите култури, разбира се, ИРГР Садово е най-известен със своите сортове фъстъци, подходящи за отглеждане основно в Южна България. Потребителите ядките от фъстъци предпочитат и познават „напукания” сорт Калина, а тези които се занимават с промишлено печене на фъстъци търсят изравнените плодове на сорт Кремена, а все по-популярен става най-новия ни високодобивен сорт с много едри и почти 100 % „напукани” ядки Цветелина. За сорт Орфей - характерен с нетипичния за нас цвят на зърното – розов, се носят легенди като „афродизиак”, но със сигурност е с отличен вкус и с най-високо съдържание на витамин Е.

Другата бобова култура, от която ИРГР Садово предлага семена е фуражния грах. Тя е известна с многобройните си приложения в земеделието. Може да се отглежда за косене на зелено, за смески с житни, за сено, за сенаж, за силаж, за зърно, за зелено торене и за уплътнени сеитбообръщения. В тази връзка е задължително да се познават сортовете. Зимен фуражен грах сорт Весела е подходящ за комбинирано използване, т.е. развива мощна надземна маса и е е подходящ за косене, но и добивите му за зърно са високи. Зимен фуражен грах Мир е типичен представител на сортовете за косене и е най-разпространеният ни сорт, повишаващ чувствително млеконадоя в кравефермите където го използват. Пролетните сортове грах Теди, Амитие и Пикарди са типични представители на сортовете за зърно. Те са ниски, изправени, с добиви и над 400 kg/ da, но неподходящи за косене или смески.

Нахутът е следващата бобова култура, която също може да се използва. Тя е известна със своята сухоустойчивост, подходяща е не само за фураж, но има и множество приложения в кулинарията. От нахута се прави леблебия, изключително полезния хумус, става за съставка на кафе или участва като компонент в брашното за диети.

Другите култури с ограничено разпространение, но актуални и стопански изгодни за момента са тези, които са подходящи и за биоземеделие.

Те също са екологосъобразни, предлагат едно по-високо качество на продуктите и също имат допълнително субсидиране в ПРСР 2014-2020. От това, което предлага Институтът в Садово може да се отличи овесът, като култура с фитосанитарно действие като предшественик и относително лесно влизане в изискванията за биоппроизводство. Тя също има разностранно приложение като фураж и като храна за човека с висок здравословен ефект. Качеството на зърното от нашите сортове се повишава допълнително и поради наличието на  голозърнести форми при зимния овес сорт Марина и при пролетния овес сорт Мина. Все по-голяма популярност набира и плевестия високодобивен зимен сорт Калоян.

 

Друга южна култура с малък ареал е сусамът. При него вече има биопродукти на пазара с произход от Ивайловград и Харманли. Това е една много трудоемка култура, подходяща и за уплътнени сеитбообръщения, поради късния  юнски срок на сеитба, но с много сигурен пазар, като лечебен продукт и широко разпространение в кулинарията. От научна гледна точка с тази култура у нас се работи само в Садово и постиженията са уникални. Сорт София  е много високодобивен, а сорт Виктория е първия сорт, създаден в Европа с неразпукващи се кутийки при узряване. Признание за труда на авторския колектив от учени на ИРГР Садово, АУ Пловдив и Русенския университет бе наградата за иновации на АГРА 2015 в раздела „Растителни технологии” за разработката на „Технология за механизирано отглеждане и прибиране на сусам на големи равнинни площи”. Отзвукът от наградата за иновацията бе голям и неочакван. Буквално на другия ден след получаването й се сключи договор за отглеждането на 1000 da сусам в Добруджа.

Разбира се, трябва да кажем няколко думи и за така популярния вече лимец. Това е изключително подходяща култура за биологично земеделие, понеже използването на торове й действа отрицателно, а прилагането на фунгициди и инсектициди просто не се налага. Това е много качественна храна подходяща за безглутеинови диети, но трябва да се знае, че касае само използването на еднозърнестия лимец. Двузърнестия лимец има други предимства, но подобно на другите видове пшеници глутенът при него е в рамките на нормалното. Института предлага ръж и тритикале, които също са подходящи за биоземеделие.

На изложението бе отбелязан и 30 годишния юбилей от създаването на сорт Победа, който все още е стандарт за качество при силните пшеници от група А. Представен бе и новия сорт алабаш Ники, отличаващ се с висок добив, много крехък кореноплод и отличен вкус, участвал също в конкурса за иновации. Като цяло представянето ни на АГРА`2015 бе особено успешно и може да се обобщи с финалните думи след запознаването на  министър  Д. Танева с дейността на Института - „Впечатлена съм от този щанд”

Гл. ас. Иван Алексиев

 

ИРГР Садово; www.ipgrbg.com